Hoe geef ik digitaal toegankelijk les?

Terugblik | In samenwerking met Stichting Accessibility

illustratie met laptop en tekst: terugblik online bijeenkomst

07 december 2021

Online onderwijs is door de coronacrisis in een stroomversnelling gekomen. Het biedt goede mogelijkheden voor flexibilisering. Veel studenten geven aan blij te zijn met de mogelijkheid om bijvoorbeeld colleges terug te kunnen kijken. Maar wat komt er allemaal kijken bij de toegankelijkheid van online onderwijs? En ook binnen het fysieke onderwijs is digitale toegankelijkheid van belang. De volgende vraag stond tijdens dit webinar voor docenten: Waar moet je rekening mee houden als je digitaal toegankelijk les wil geven?

Digitale toegankelijkheid maakt voor een grote groep studenten het verschil om wel of niet te kunnen studeren. Als documenten niet toegankelijk zijn kunnen studenten met voorleessoftware ze niet lezen, als colleges niet zijn ondertiteld kunnen studenten met een gehoorbeperking deze niet goed volgen. Tegelijkertijd is het voor alle studenten bijvoorbeeld prettig dat ze colleges ondertiteld kunnen terugkijken. Eigenlijk hebben alle studenten baat bij digitaal toegankelijk onderwijs: ‘What works for few, works for all.’

ECIO streeft naar inclusief onderwijs zonder belemmering en ondersteunt onderwijsinstellingen daarbij. Het webinar werd in samenwerking met Stichting Accessibility georganiseerd.

Klik hier om de handreiking te downloaden.

Klik op onderstaande links om de PowerPointpresentaties te bekijken.

Lees het uitgebreide verslag met de presentaties en andere relevante informatie. (volgt)

Bekijk hieronder de opname van het webinar (binnenkort met ondertiteling),

Gerelateerde items

Handreiking | Digitaal toegankelijk lesgeven, hoe pak je dat aan?

Behoud online onderwijs belangrijk voor studenten met een functiebeperking

Werken en leren op afstand studenten en medewerkers met gehoorbeperking