ECIO-congres Maak van inclusie een prioriTIJD!

illustratie met laptop en tekst: terugblik online/hybride bijeenkomst

08 februari 2021

Inclusief onderwijs omvat het gehele studieproces: van studiekeuze tot aan een passende baan op de arbeidsmarkt. Sinds het VN-verdrag in Nederland van kracht is, is elke onderwijsinstelling hiermee aan de slag. En met het coronavirus is inclusief onderwijs urgenter dan ooit tevoren. Tal van goede initiatieven zijn op touw gezet. Nu heeft het prioriTIJD om door te pakken! – Dit was dan ook het centrale thema van het ECIO-congres dat plaatsvond op 8 februari 2021.

Het ondernemerschap binnen het onderwijs inspireert: het versneld vormgeven van online onderwijs en het in verbinding blijven met de studenten. Het vinden van oplossingen voor belemmeringen. Inspirerend zijn ook de daarbij uitgesproken wensen voor de lange termijn om nu écht door te gaan pakken. Zoals duurzame aandacht voor gelijke kansen, passend bij de gezondheid en belastbaarheid van elke student.

Tijdens het congres sloten inspirerende gastsprekers en panelleden, zowel professionals als studenten, aan. Zij deelden hun visie op de lange termijnstrategie voor inclusief onderwijs én de aanpak op de actualiteit. Host Thijs de Lange ging hierover in gesprek met o.a. Naomi van Stapele (lector ‘Inclusive Education’ De Haagse Hogeschool), Adriana van Dooijeweert (voorzitter College voor de Rechten van de Mens) en Astrid Sluis (beleidsadviseur Hogeschool Arnhem en Nijmegen). Emre Varlik, (student aan Codarts Rotterdam) zorgde voor muziek.

Aan het einde van de ochtend maakte OCW-minister Ingrid van Engelshoven de winnaars van de ECIO Frank Award bekend. Met deze award willen we de extra inspanning die studenten met een extra ondersteuningsvraag dagelijks leveren, erkennen en waarderen. In het bijzonder wanneer deze studenten een idee hebben of zich inzetten voor hun medestudenten of een directe bijdrage leveren aan de inclusiviteit op hun hogeschool of universiteit.

Bij de twee workshoprondes stonden inclusiethema’s centraal. Daarbij werd ingegaan op visie- en beleidsvorming, het creëren van draagvlak, commitment, concrete inclusieaanpakken en goede praktijkvoorbeelden. Een korte terugblik met foto’s en de workshoppresentaties vind je op de website. Bekijk hieronder de volledige opname van het plenaire programmaonderdeel van het ECIO-congres.