Wat doen wij?
Inclusief onderwijs, toegankelijkheid en ruimte voor diversiteit zijn geen keuzes meer. Sinds het VN-verdrag in Nederland van kracht is moet elke onderwijsinstelling hiermee aan de slag, van beleid tot praktische oplossingen. ECIO adviseert en ondersteunt universiteiten, hogescholen en het mbo bij het inclusiever maken van het onderwijs. Zodat alle studenten optimaal kunnen studeren met een opleiding van hun keuze en kunnen doorstromen naar een baan die bij hen past: leren zonder belemmering. Voor het realiseren van impact werken we samen met diverse (regionale) partners, studentenorganisaties, belangenverenigingen en het bedrijfsleven. We richten ons op toekomstbestendig onderwijs dat meebeweegt met verdere digitalisering en flexibilisering en waarbij de behoefte van de student centraal staat.
Financiering
Met financiering van het Ministerie van OCW ondersteunt ECIO hoger onderwijsinstellingen op het gebied van studeren met een functiebeperking en ondersteuningsvraag en studentenwelzijn. Daarbij komt ook steeds vaker het mbo in beeld. Deze subsidie is landelijk en is beschikbaar voor alle onderwijsinstellingen in het hoger onderwijs. Daarnaast voert ECIO met maatwerk opdrachten uit voor afzonderlijke mbo- en ho-instellingen.
Dit doen we met:
- Thema’s voor inclusief onderwijs:ECIO is actief op relevante thema’s die bijdragen aan het vergroten en borging van inclusief onderwijs. De keuzes van deze thema’s en activiteiten zijn gebaseerd op gesprekken met diverse stakeholders, zoals landelijke netwerken met onder andere studenten en docenten, en een behoeftepeiling onder onderwijsprofessionals in het hoger onderwijs. Daarbij laat ECIO zich leiden door het VN-verdrag over de rechten van personen met een handicap, relevante maatstafthema’s en de gemaakte afspraken met de bestuurders en OCW.
- Infolijn: Met de infolijn ondersteunt ECIO ho-professionals bij hun vragen over studeren met een ondersteuningsvraag.
- Nieuwsbrief: met de nieuwsbrief deelt ECIO maandelijks de laatste ontwikkelingen en activiteiten rondom inclusief onderwijs. Meld je ook aan!
- Handreikingen en factsheets: ECIO ondersteunt onderwijsprofessionals met handreikingen en brochures, onder meer toegespitst op specifieke ondersteuningsvragen. Feiten en cijfers uit onderzoeken worden met nieuwsberichten gedeeld. Zo beschikken onderwijsprofessionals over up-to-date kennis over de ontwikkelingen in het hoger onderwijs op het gebied van studeren met een ondersteuningsvraag en studentenwelzijn.
- FAQ – Frequent Asked Questions: informatie voor studenten uit het mbo en hoger onderwijs over ik studeer/ik ga studeren.
- Mbotoegankelijk.nl: een website waar alle informatie rondom studeren met een beperking samenkomt.
- Studietipshogeronderwijs.ecio.nl: een tool die studenten helpt bij oplossingen voor belemmeringen tijdens de studie.
Binnen alle onderwijsinstellingen zijn professionals werkzaam die zich dagelijks met hart en ziel inzetten voor studenten met een functiebeperking en studentenwelzijn. We zijn ervan overtuigd dat onderwijsprofessionals elkaar kunnen inspireren en helpen, zodat het wiel niet steeds opnieuw te hoeft worden uitgevonden. Met het faciliteren van verschillende bijeenkomsten, waar we onze expertise inbrengen en deelnemers leren van elkaar, ondersteunt ECIO hierbij.
ECIO organiseert regiobijeenkomsten, studiedagen en een tweejaarlijks congres rondom actuele inclusiethema’s. De bijeenkomsten zijn gericht op het netwerken, het delen van expertise en ervaringen en het ophalen en dissemineren van (tussentijdse) resultaten, zoals producten en goede praktijkvoorbeelden.
Raadpleeg de ‘agenda‘ voor de laatste aankondigingen. Verslagen van plaatsgevonden bijeenkomsten vind je onder de rubriek ‘nieuws‘ en ‘webinars‘.
Binnen alle onderwijsinstellingen zijn professionals werkzaam die zich dagelijks met hart en ziel inzetten voor studenten met een functiebeperking en studentenwelzijn. We zijn ervan overtuigd dat onderwijsprofessionals elkaar kunnen inspireren en helpen, zodat het wiel niet steeds opnieuw te hoeft worden uitgevonden. Met het faciliteren van verschillende netwerken, waar we onze expertise inbrengen en deelnemers leren van elkaar, ondersteunt ECIO hierbij.
- Werkgroep VN-verdrag: een werkgroep met ho-instellingen die de intentieverklaring VN-verdrag hebben ondertekend. Zij werken hier thematisch aan beleid en initiatieven om binnen het onderwijs de doelen van het VN-verdrag dichterbij te brengen: inclusie, persoonlijke autonomie en volledige participatie van studenten met een beperking.
- Netwerk Toegankelijk Toetsen en Examineren ho en mbo: een netwerk voor ho- en mbo-instellingen die willen werken aan verdere professionalisering en bewustwording van betrokkenen binnen de onderwijsinstellingen. Het uitwisselen en (samen) ontwikkelen van concrete handreikingen rondom flexibele toetsing en examinering staan centraal.
- Landelijk netwerk Studentenwelzijn: een netwerk voor ho-instellingen voor het uitwisselen van ervaringen en aanpakken, kennis delen (brengen en halen), good practices in kaart brengen en overdraagbaar maken en het signaleren van knelpunten rondom studentenwelzijn. LinkedIn-groep Studentenwelzijn in het hoger onderwijs
- Expertiselab jonge mantelzorgers: een netwerk met professionals uit onderwijs, zorg of overheid voor het verbeteren van de positie van jonge studerende mantelzorgers. LinkedIn-groep Expertiselab Jonge Mantelzorgers
- Kennisdeling aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt: mind the gap: met kennisintensieve werkgevers voor een goede doorstroming naar een passende baan op de arbeidsmarkt.
- Netwerk digitale toegankelijkheid ho/mbo: voor het delen van kennis en ervaringen, het signaleren en bespreken van knelpunten, het in kaart brengen en overdraagbaar maken van good practices en het opdoen van inspiratie van externe experts.
- Netwerk LINK (Learning Inclusively Network + Know-how): ECIO is partner in het internationale samenwerkingsnetwerk voor kennisdeling en het ophalen van good practices voor het Nederlandse hoger onderwijs. Kwaliteitsverbetering van de dienstverlening voor ho-studenten met een beperking staat daarbij centraal.
Visie en beleid | ontwikkelen, implementeren en borgen
Met training en maatwerk adviseert en ondersteunt ECIO onderwijsinstellingen bij het ontwikkelen en implementeren van visie en beleid rondom inclusief onderwijs en studentenwelzijn. Het benoemen van eigenaarschap is hierbij een belangrijk startpunt: wie is binnen je onderwijsinstelling verantwoordelijk voor beleids(door)ontwikkeling op het gebied van inclusief onderwijs? Voor het in kaart brengen van de huidige en gewenste situatie kun je gebruikmaken van de door ECIO ontwikkelde beleidsscan. Deze wordt zowel online als offline aangeboden.
Flexibilisering van onderwijs
Flexibel onderwijs op basis van leeruitkomsten biedt de mogelijkheid tot personalisering van het leerproces en toetsing, waardoor ook studenten met een ondersteuningsvraag een eerlijke kans krijgen de kennis en vaardigheden te ontwikkelen die zij nodig hebben om een diploma te behalen. Het beter kunnen inspelen op de behoeften en kenmerken van lerenden én het bedrijfsleven staat daarbij centraal. Met training en maatwerk adviseert ECIO onderwijsinstellingen hierbij.
- FlexScan: voor meer flexibiliteit en gepersonaliseerd onderwijs
Implementatietrajecten professionalisering
Maatwerktrainingen en workshops op locatie voor het vergroten van expertise rondom de inclusiethema’s. Lees de ervaringen over de professionaliseringslag van onderwijsprofessionals rondom digitaal toegankelijk onderwijs en begeleiding tijdens de verschillende sleutelmomenten van het studieproces met de student journey als uitgangspunt.
- Online (blended) cursus Toegankelijk onderwijs geven aan studenten met een ondersteuningsvraag.
Focusgroepen
Studeren met een functiebeperking (oranje)
De activiteiten zijn gericht op het bevorderen van de toegankelijkheid van het onderwijs voor studenten met een functiebeperking, chronisch ziekte of psychische klachten.
Studeren met een ondersteuningsvraag (groen)
De activiteiten zijn gericht op ondersteuning van zwangere studenten, jonge studerende ouders, studenten met bijzondere familieomstandigheden zoals mantelzorg, transgender studenten en studenten in een gendertransitie. De activiteiten van groen en oranje zijn nauw met elkaar verweven.
Studentenwelzijn (blauw)
De activiteiten zijn gericht op het bevorderen van een inclusief studieklimaat voor studenten die kampen met onder andere prestatiedruk, stress en financiële zorgen.
Neem contact op voor meer informatie
Judith Jansen
Flexibel Onderwijs
Judith heeft als projectmanager door haar jarenlange ervaring bij ECIO kennis van zaken van het studeren met een functiebeperking en het organiseren hiervan. Van vloggende studenten tot het scannen van beleid: in haar werk streeft Judith naar toegankelijk, flexibel en inclusief hoger onderwijs.
Joyce van der Wegen
Onderwijs & arbeidsmarkt
Joyce heeft als doel om met haar projecten toe te werken naar concrete resultaten en maatschappelijke meerwaarde teweeg te brengen. Inhoudelijk ligt haar expertise bij het creëren van een meer inclusief hoger onderwijsstelsel. In elk project streeft zij naar een passend advies voor diegene waar het onderwijs voor bedoeld is: de student.
Karien Coppens
Instroom en voorlichting
Karien heeft veel ervaring met vraagstukken en onderzoeken op het snijvlak van beleid, praktijk en onderzoek. Naast proceservaring, heeft ze expertise opgebouwd rondom thema’s als passend onderwijs, onderwijs kwaliteit en het gebruik van data. Ze is een onderzoeker die graag verbindt en organiseert.
Linda Schlundt Bodien
Studentenwelzijn
Linda houdt zich bezig met arbeidsmarktvraagstukken op het gebied van leren en ontwikkelen. Haar opdrachtgevers zijn opleidingsinstellingen,(semi) overheid, brancheorganisaties en bedrijven. Ze is een sterke projectmanager, adviseur en onafhankelijk voorzitter. Haar aanpak is van nature doelgericht, opgewekt en positief.
Elke van Doorn
Informatievoorziening
Elke helpt instellingen in het middelbaar en hoger onderwijs in hun ontwikkeling naar flexibel en inclusief onderwijs. Zodat studeren voor iedereen toegankelijk is en drempels voor studenten zoveel mogelijk weggenomen worden. Ze doet dit in diverse projecten, altijd samen met de instellingen zelf, veelal gericht op verbetering van informatievoorziening en (digitale) toegankelijkheid, positieve beeldvorming en toegankelijke toetsing en examinering. Een van haar aandachtsgebieden is studeren met psychische klachten, waarvoor zij trainingen verzorgt. Elke is nieuw(s)gierig, betrokken, doelgericht, houdt van beweging en brengt graag mensen samen. Zij heeft binnen het (beroeps)onderwijs ruime ervaring op het gebied van beleid, innovatie & ontwikkeling, en specifieke ervaring op het snijvlak van onderzoek en communicatie.
Marjolein Büscher-Touwen
Toegankelijkheid
Marjolein Büscher-Touwen
Toegankelijkheid
Marjolein is als adviseur vooral werkzaam op het gebied van inclusief en toegankelijk onderwijs voor jongeren met een beperking. In haar werk is ze proactief, kwaliteits-, resultaat- en mensgericht. Marjolein heeft een achtergrond als loopbaanadviseur en projectleider in het wetenschappelijk onderwijs en kent de onderwijspraktijk van binnenuit.
Patricia Defesche
Algemeen
Patricia Defesche werkt als communicatieadviseur vooral mee aan grote projecten die zich met een eigen huisstijl dienen te profileren. Het denken over doelgroepen en middelen om deze te bereiken behoort tot haar dagelijkse werkzaamheden. Met haar expertise wordt de inhoud van de projecten waar ze aan meewerkt beter voor het voetlicht gebracht.