VN-verdrag implementeren & borgen
Hoe doe je dat binnen je onderwijsinstelling?
Het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap is op 14 juli 2016 in Nederland in werking getreden. Het doel van het verdrag is om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Het verdrag bepaalt dat mensen met een beperking op het gebied van wonen, onderwijs, vervoer, werk en een aantal andere terreinen gelijke rechten moeten krijgen en gaat uit van inclusie, persoonlijke autonomie en volledige participatie. ECIO biedt ondersteuning aan instellingen die werk willen maken van het VN-verdrag. Onderwijsinstellingen die de intentieverklaring VN-verdrag ondertekenen, kunnen deelnemen aan de landelijke werkgroep VN-verdrag.
Rechten van studenten met een beperking en de plichten van onderwijsinstellingen
Sinds 1 december 2003 is de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte van toepassing op het beroepsonderwijs. Dat wil zeggen dat het mbo, hbo, universiteit en praktijkonderwijs moeten voldoen aan deze wet. Hierover lees je meer in de brochure ‘Recht op gelijke behandeling voor studenten met een handicap of een chronische ziekte – MBO, HBO, universiteit en praktijkonderwijs’.
Intentieverklaring VN-verdrag
In 2017 heeft ECIO (toen nog Expertisecentrum handicap + studie) in samenwerking met de Universiteit Leiden, NHL Stenden Hogeschool en de Vrije Universiteit Amsterdam en het Landelijk programmabureau voor het VN-verdrag een intentieverklaring opgesteld waarin een gezamenlijke ambitie, procesafspraken en doelstellingen zijn opgenomen voor de implementatie van het VN-verdrag.
Onderwijsinstellingen die de intentieverklaring al hebben ondertekend:
- Saxion Hogeschool (2021)
- Avans Hogeschool (2020)
- Technische Universiteit Eindhoven (2020)
- Maastricht University (2020)
- Hogeschool Windesheim (2019)
- Erasmus Universiteit Rotterdam (2019)
- Tilburg University (2019)
- Fontys Hogescholen (2019) | studenten in gesprek met CvB (dec.2020)
- Technische Universiteit Delft (2018)
- Universiteit van Amsterdam (2018)
- Universiteit Utrecht (2018)
- Hogeschool Utrecht (2018)
- Hanzehogeschool (2018)
- Vrije Universiteit Amsterdam (2018)
- NHL Stenden Hogeschool (2018) | studenten in gesprek met CvB (jan. 2021)
- Universiteit Leiden (2018)
Landelijke Werkgroep VN-verdrag
Vertegenwoordigers van de betrokken onderwijsinstellingen werken samen aan toegankelijker en inclusiever hoger onderwijs. In de werkgroep worden verschillende thema’s besproken en er worden activiteiten georganiseerd ter ondersteuning van het uitvoeren van acties binnen de eigen instelling die bijdragen aan het behalen van de geformuleerde doelstellingen. ECIO faciliteert en ondersteunt de werkgroep. De werkgroep komt drie keer per jaar een dag bijeen.
Meer informatie en/of deelname?
Wil je meer informatie en/of heb je interesse om de intentieverklaring ook te ondertekenen en deel te nemen aan de werkgroep?
Neem contact op voor meer informatie
Marjolein Büscher-Touwen
Toegankelijkheid
Marjolein Büscher-Touwen
Toegankelijkheid
Marjolein is als adviseur vooral werkzaam op het gebied van inclusief en toegankelijk onderwijs voor jongeren met een beperking. In haar werk is ze proactief, kwaliteits-, resultaat- en mensgericht. Marjolein heeft een achtergrond als loopbaanadviseur en projectleider in het wetenschappelijk onderwijs en kent de onderwijspraktijk van binnenuit.
Elke van Doorn
Informatievoorziening
Elke helpt instellingen in het middelbaar en hoger onderwijs in hun ontwikkeling naar flexibel en inclusief onderwijs. Zodat studeren voor iedereen toegankelijk is en drempels voor studenten zoveel mogelijk weggenomen worden. Ze doet dit in diverse projecten, altijd samen met de instellingen zelf, veelal gericht op verbetering van informatievoorziening en (digitale) toegankelijkheid, positieve beeldvorming en toegankelijke toetsing en examinering. Een van haar aandachtsgebieden is studeren met psychische klachten, waarvoor zij trainingen verzorgt. Elke is nieuw(s)gierig, betrokken, doelgericht, houdt van beweging en brengt graag mensen samen. Zij heeft binnen het (beroeps)onderwijs ruime ervaring op het gebied van beleid, innovatie & ontwikkeling, en specifieke ervaring op het snijvlak van onderzoek en communicatie.