Kompas Studentenwelzijn

01 december 2020
Voor een gedeeld beeld en gezamenlijke taal
Stress, depressie en burn-out zijn veelvoorkomende klachten bij studenten. Hoe zet je als onderwijsinstelling in op de bevordering van studentenwelzijn? Het Kompas Studentenwelzijn helpt je daarbij met de prioritering van de belangrijkste aspecten: waar zet je op in en hoever wil je hierin gaan. Een aanpak voor een gedeeld beeld en gezamenlijke taal voor het bevorderen van studentenwelzijn.
Waarom het Kompas Studentenwelzijn?
De toenemende stress, mentale werkdruk en het ervaren van psychische problemen vraagt om een gestructureerde aanpak. ECIO wil met het Kompas Studentenwelzijn bijdragen aan mentaal gezond en weerbare jongeren, zodat zij hun toekomst zelfbewust en zelfverzekerd kunnen inrichten. De resultaten van een breder onderzoek, dat het RIVM op opdracht van het ministerie van OCW uitvoert, worden in 2020 gepubliceerd.
StepChange Model
Maatwerk voor diverse doelgroepen
Zowel beleidsbepalers, onderwijsprofessionals als studenten kunnen met het Kompas hun eigen prioriteiten bepalen. Afhankelijk van de doelgroep, richt de zelftest zich op:
- Ontwerp/beleid
- Uitvoering
- Herkenning/gebruik
Het Kompas zoomt in op bepalende aspecten van studentenwelzijn. Zoals onder andere leiderschap/bestuurlijke visie, preventie, vroege interventie, begeleiding, en data en onderzoek. Het Kompas Studentenwelzijn is ontwikkeld voor het hoger onderwijs, maar indien gewenst ook toepasbaar te maken voor het mbo en het primair en secundair onderwijs.
Krijg inzicht in je eigen individuele prioriteiten
Krijg inzicht in je eigen individuele prioriteiten met het online Kompas Studentenwelzijn: een zelftest aan de hand van stellingen. Deze stellingen belichten de verschillende facetten van studentenwelzijn. Ga aan de slag met Kompas Studentenwelzijn en doe de zelftest.
Aan de slag voor een gedragen aanpak
ECIO ondersteunt je met een offline-module bij een gedragen aanpak rondom studentenwelzijn. Deze gebaseerd op een spelvorm en borduurt voort op de resultaten van de online zelftest. Lees meer over de online en offline-module in de flyer Kompas Studentenwelzijn.
Meer weten?
Wil jij aan de slag met studentenwelzijn binnen je onderwijsinstelling? En vind je het prettig of noodzakelijk om eerst gezamenlijke de focus te bepalen? Neem dan snel contact met ons op! De eerste twee deelnemende instellingen kunnen deelnemen tegen een gereduceerd tarief (-25%).
Totstandkoming
Het Kompas Studentenwelzijn is gebaseerd op het Britse model studentenwelzijn en uitgewerkt met een eigen invulling van de stellingen voor de verschillende doelgroepen. Het Kompas is ontwikkeld door ECIO, in samenwerking met Hanzehogeschool, Hogeschool Utrecht en ISO en is getest door verschillende gebruikers in het hoger onderwijs.. Het Kompas Studentenwelzijn is mogelijk gemaakt door financiering van het Professor Dr. G.C. Heringa-Fonds.
Maatwerkoplossing
ECIO, Expertisecentrum inclusief onderwijs is expert op het gebied van leren zonder belemmering en als partner breed inzetbaar om tot maatwerkoplossingen te komen. We gaan graag met je in gesprek om te kijken wat het beste past bij jouw organisatie.
Neem voor meer informatie contact met ons op
Linda Schlundt Bodien
Studentenwelzijn
Linda houdt zich bezig met arbeidsmarktvraagstukken op het gebied van leren en ontwikkelen. Haar opdrachtgevers zijn opleidingsinstellingen,(semi) overheid, brancheorganisaties en bedrijven. Ze is een sterke projectmanager, adviseur en onafhankelijk voorzitter. Haar aanpak is van nature doelgericht, opgewekt en positief.
Koen Vinckx
Onderwijs & arbeidsmarkt
Koen houdt zich als onderzoeker bezig met leren en met een goede aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt en wat dat vraagt van studenten en systemen. Hij kent het speelveld van overheden en aanverwante partijen goed en weet vanuit zijn kritische analytische blik beleidsopgaven te vertalen naar toepasbaar onderzoek en vice versa.