Duurzaam naar werk
Studenten met een ondersteuningsvraag lopen helaas nog tegen de nodige belemmeringen aan bij stages en bij de voorbereiding en overgang naar de arbeidsmarkt. Wil je aan de slag met het verkleinen van het gat tussen onderwijs en arbeidsmarkt? Wil je bijdragen aan duurzame inzetbaarheid? ECIO ondersteunt onderwijsprofessionals, organisaties, (lokale)overheden en NGO’s op verschillende manieren bij duurzame inzetbaarheid van studenten met een ondersteuningsvraag. Bijvoorbeeld met projectactiviteiten, bijeenkomsten, onderzoek, brochures, artikelen en opiniestukken. ECIO werkt daarbij samen met verschillende arbeidsmarktpartijen om duurzame inzetbaarheid mogelijk te maken.
Ervaring en expertise
Bij het werken aan oplossingen die helpen bij het uitvoeren van (je) taken en verantwoordelijkheden, kun je gebruikmaken van ons advies en ondersteuning. Als je kiest voor impact, dan bouw je op onze ervaring en pluk je de vruchten van onze expertise.
Verbindende rol
ECIO stimuleert bewustwording en agendering binnen je organisatie en kan een verbindende rol richting andere stakeholders vervullen. Wij hebben een groot netwerk van onder andere onderwijsinstellingen, gemeentes, werkgevers en belangenbehartigers van studenten. Met je aandacht en betrokkenheid kunnen we veel vooruitgang boeken.
Enkele activiteiten en initiatieven uitgelicht:
- Kennisdocument Dentank Coronacrisis: Neem iedereen mee: Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt
- SpeakSee een spraakherkenningssysteem die de arbeidsparticipatie van werknemers met een auditieve beperking (online) ondersteunt.
- Terugblik symposium ‘Duurzame arbeidsparticipatie’ 3 november 2020. Trends, bewustwording, Nederlandse ‘systeemfouten’ en (gedeeld) probleem-eigenaarschap stonden als thema centraal.
- Dwarsverbinden: regionale aanpak voor arbeidsparticipatie kwetsbare hbo-jongeren.
- Dwarsverbinden in de regio: een samenwerking met verschillende gemeenten, UWV en werkbedrijven gericht op studentenwelzijn, met focus op knelpunten die in de overgang tussen onderwijs-zorg en onderwijs-arbeidsmarkt.
- Oproep aan gemeenten: inzet individuele studietoeslag voor kwetsbare studenten.
- No-Riskpolis voor werkgevers om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen
- Notitie: aansluiting onderwijs naar arbeidsmarkt van hogeropgeleide jongeren met een beperking.
- Quickscan WerkLab Rijk van Nijmegen: een samenwerking met onderwijsinstellingen, Werkbedrijf, UVW, bedrijven en instellingen voor een betere overgang naar de arbeidsmarkt voor studenten+.
- Werktafel voor versnelde inclusie: een samenwerking met werkgevers, vertegenwoordigers van gemeenten, onderwijspartijen en kennisorganisaties voor het versnellen van inclusie van studenten+ met geschikte en duurzame werkplekken.
- Realisten Academie 2.0: een samenwerking met vijf partijen om inclusie van jongeren met een beperking op de arbeidsmarkt te bevorderen.
- Een brug van onderwijs naar arbeidsmarkt: samenwerking met adviesbureau Berenschot, De Nederlandsche Bank, Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht, SOLGU en kennisintensieve werkgevers voor ondersteuning van studenten met een beperking voor sprong naar arbeidsmarkt.
- Bijeenkomsten voor inclusieve verbindingen tussen het hoger onderwijs en kennisintensieve werkgevers.
- Briefing Tweede Kamer over knelpunten bij overgang van onderwijs (mbo/ho) naar de arbeidsmarkt.
- Journal voor onderwijsinstellingen, werkgevers, gemeenten, ministeries en studenten met een handicap over de noodzaak van diepgaand onderzoek rondom de gap van ho-studenten met een functiebeperking naar de arbeidsmarkt.
- Brochure Duurzaam naar werk! met concrete tips voor gemeenten over toeleiding van hoger opgeleide werkzoekenden met een functiebeperking naar de arbeidsmarkt.
- Pleidooi ‘Mind the gap’: voor landelijke en regionale afspraken over meer samenwerking tussen onderwijsinstellingen, gemeenten en werkgevers om te voorkomen dat hoger opgeleide jongeren met een beperking werkloos worden en/of blijven.
- De belemmeringen van de overstap van onderwijs naar arbeidsmarkt: kijk voorbij de beperking! Bekijk het interview met Johan Weishaupt op YouTube.
Wil je weten hoe je het gat verkleint tussen onderwijs en arbeidsmarkt?
Neem contact met ons op voor meer informatie
Marjolein Büscher-Touwen
Toegankelijkheid
Marjolein Büscher-Touwen
Toegankelijkheid
Marjolein is als adviseur vooral werkzaam op het gebied van inclusief en toegankelijk onderwijs voor jongeren met een beperking. In haar werk is ze proactief, kwaliteits-, resultaat- en mensgericht. Marjolein heeft een achtergrond als loopbaanadviseur en projectleider in het wetenschappelijk onderwijs en kent de onderwijspraktijk van binnenuit.
Linda Schlundt Bodien
Studentenwelzijn
Linda houdt zich bezig met arbeidsmarktvraagstukken op het gebied van leren en ontwikkelen. Haar opdrachtgevers zijn opleidingsinstellingen,(semi) overheid, brancheorganisaties en bedrijven. Ze is een sterke projectmanager, adviseur en onafhankelijk voorzitter. Haar aanpak is van nature doelgericht, opgewekt en positief.
Marit Schreurs
Onderwijs & arbeidsmarkt
Marit is als enthousiaste en betrokken adviseur werkzaam op het gebied van inclusief onderwijs en arbeidsmarktvraagstukken. Ze streeft naar een samenleving waarin drempels voor mensen met een ondersteuningsvraag zoveel mogelijk zijn weggenomen. Met haar achtergrond in de sociologie legt ze in haar werk de verbinding tussen maatschappelijke ontwikkelingen, organisaties en studenten. Door vraagstukken vanuit de verschillende perspectieven te doorgronden kom je volgens haar tot duurzamere oplossingen. Marit werkt proactief, analytisch en doelgericht.
Laura Metwally
Studentenwelzijn
Laura werkt als adviseur op een betrokken en verbindende manier. Als religiewetenschapper en interculturele communicatieprofessional kan zij vanuit verschillende invalshoeken vraagstukken benaderen. Kennis moet volgens haar leiden tot verbeteringen in de praktijk. Haar doel is dan ook om duurzame oplossingen te ontwikkelen voor maatschappelijke vraagstukken. Ze werkt kritisch en resultaatgericht en heeft een passie voor leren toegankelijk maken en verbeteren voor iedereen.