Fysieke toegankelijkheid
Voor studenten in een rolstoel moet een gebouw fysiek toegankelijk zijn. Maar het is ook prettig dat studenten die slecht zien of slecht horen gebruik kunnen maken van de faciliteiten. Daarnaast kun je gebouwen zo inrichten dat studenten met psychische beperkingen, autisme of ADHD minder gauw verdwalen en zich prettig voelen op hun onderwijsinstelling.
Bouwbesluit
Openbare gebouwen zoals onderwijsinstellingen moeten voldoen aan het bouwbesluit. Het bouwbesluit is zo ingericht, dat het een garantie geeft voor een basisniveau van toegankelijkheid. Gemeentes moeten het bouwbesluit handhaven en checken of openbare gebouwen aan de regels voldoen. Lees hier meer informatie over het bouwbesluit.
Verder dan het bouwbesluit
Het bouwbesluit garandeert een basistoegankelijkheid voor gebouwen. Onderwijsinstellingen kunnen er in hun beleid voor kiezen om beter toegankelijk te zijn. De volgende bronnen geven daar meer informatie over.
- De brochure ‘Toegankelijk Bouwen’ is gebaseerd op het Handboek voor Toegankelijkheid en richtlijnen uit de NEN 1814. Daarnaast zijn er, in de vorm van opmerkingen, praktische adviezen opgenomen.
- ITS-symbool: Dit symbool geeft aan dat een gebouw, openbare ruimte, openbaar vervoer, evenement of object bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar is voor iedereen, met name mensen met een functiebeperking. De ITS-criteria worden gebruikt om te toetsen of het symbool behaald is.
- Bekijk ook mbotoegankelijk.nl, de website waar alle informatie op één plek samenkomt voor mbo-studenten met een ondersteuningsvraag. ECIO heeft deze website, met subsidie van het ministerie van OCW, ontwikkeld.
Neem contact op voor meer informatie
Elke van Doorn
Informatievoorziening
Elke helpt instellingen in het middelbaar en hoger onderwijs in hun ontwikkeling naar flexibel en inclusief onderwijs. Zodat studeren voor iedereen toegankelijk is en drempels voor studenten zoveel mogelijk weggenomen worden. Ze doet dit in diverse projecten, altijd samen met de instellingen zelf, veelal gericht op verbetering van informatievoorziening en (digitale) toegankelijkheid, positieve beeldvorming en toegankelijke toetsing en examinering. Een van haar aandachtsgebieden is studeren met psychische klachten, waarvoor zij trainingen verzorgt. Elke is nieuw(s)gierig, betrokken, doelgericht, houdt van beweging en brengt graag mensen samen. Zij heeft binnen het (beroeps)onderwijs ruime ervaring op het gebied van beleid, innovatie & ontwikkeling, en specifieke ervaring op het snijvlak van onderzoek en communicatie.
Marjolein Büscher-Touwen
Toegankelijkheid
Marjolein Büscher-Touwen
Toegankelijkheid
Marjolein is als adviseur vooral werkzaam op het gebied van inclusief en toegankelijk onderwijs voor jongeren met een beperking. In haar werk is ze proactief, kwaliteits-, resultaat- en mensgericht. Marjolein heeft een achtergrond als loopbaanadviseur en projectleider in het wetenschappelijk onderwijs en kent de onderwijspraktijk van binnenuit.