Inclusief naar werk | Tips voor afgestudeerden met een arbeidsbeperking

Ter voorbereiding en op de werkvloer voor duurzame arbeidsparticipatie

Inclusief naar werk afgestudeerden

29 oktober 2021

Het is zover: je bent net afgestudeerd en zoekt een baan. Je wilt natuurlijk het liefst die éne droomvacature vinden. Die uitdagende werkplek waar jij past, waar je je goed kunt ontwikkelen en waar mensen rekeninghouden met je arbeidsbeperking. We geven je hierbij tips en oefeningen die jou daarbij kunnen helpen. Van vertel- en sollicitatietips tot het leren bepalen van de belastbaarheid. Aspecten waar jij tegenaan kan lopen. Oefeningen kunnen helpen de informatie te ordenen en laten je ontdekken waar jouw sterktes en zwaktes liggen.

Er zijn verschillende manieren om te ontdekken hoe je in elkaar steekt en wat je te bieden hebt. Waarschijnlijk ken je jezelf al aardig, maar toch kan het geen kwaad om een goede zelfanalyse te maken van je sterke en zwakke punten. Bekijk de oefeningen hieronder die je daarbij kunnen helpen.

In dit artikel belichten we de volgende topics:

Oefening: sterke en zwakke punten

Maak een overzicht van je persoonseigenschappen met je sterke en zwakke punten met de onderstaande twee vragen. Zo krijg je inzicht in welke eigenschappen je kunnen helpen in een nieuwe baan of stage, maar ook welke juist lastig zullen zijn. Als het moeilijk blijkt om jezelf een kritische spiegel voor te houden, vraag dan aan bekenden of zij jou kunnen omschrijven.

 1. Wat ben ik? (bijvoorbeeld zelfstandig)
 2. Wat ben ik niet? (bijvoorbeeld introvert)

Oefening: inzicht in vaardigheden op werkgebied

Werk de onderstaande punten uit op basis van je sterke en minder sterke punten en welke aanpassingen eventueel nodig zijn.

 • Punctualiteit
 • Communicatie
 • Verantwoordelijkheid
 • Computervaardigheden
 • Leiderschapskwaliteit
 • Tijdmanagement

Het is voor veel mensen lastig om een oordeel te geven over de eigen vaardigheden en kwaliteiten. Zeker als je voor het eerst op stage gaat of een baan zoekt in jouw vakgebied – waar je nog amper praktijkervaring mee hebt -, kan de onzekerheid toeslaan. Hoe weet  ik of ik bij de functie pas? Heb ik genoeg sociale vaardigheden? Of schort het soms aan mijn computerkennis? Om inzicht te krijgen in wat je kunt, is het raadzaam om te kijken naar wat je in het verleden allemaal al hebt gedaan. Dat hoeft niet perse in jouw vakgebied te zijn. Misschien had je een bijbaan waarin je graag initiatieven nam, of nam  je de leiding op je bij de sportvereniging. Dat zijn vaardigheden die kennelijk in je zitten   en die je kunt noemen tijdens je sollicitatiegesprek of in je brief. Ook behaalde successen  in cursussen of vakken tijdens de studie zeggen iets over jouw kunnen. Misschien blijkt uit werkgroepoverleggen dat vergaderen niet je sterkste punt is. Of dat bij lange colleges je aandacht snel verslapt. Er zijn activiteiten en bronnen genoeg waaruit je kunt putten om  je zelfkennis te vergroten.

Oefening: drijfveren

Nu je weet wat je kunt en hoe je bent, is het belangrijk om te ontdekken wat je nu precies zoekt in een stageplaats of een baan. Wat wil je eigenlijk? Aan welke voorwaarden moet jouw stage of baan voldoen?

Volgens de Amerikaanse organisatie- psycholoog en socioloog Edgar H. Schein zijn de onderstaande drijfveren ‘carrière-ankers’ die mensen hebben op carrièregebied. Wat motiveert jou om je werk goed te doen? Denk na over de drijfveren om je (leer)doelen inzichtelijk te krijgen. Deze helpen je ook om je motivatie te verwoorden.

 1. rijkdom
 2. normen en waarden
 3. creativiteit
 4. onafhankelijkheid
 5. zekerheid
 6. macht
 7. ergens goed in zijn
 8. sociale contacten
 9. status.

Bedenk wat voor jou de belangrijkste redenen zijn om te werken. Wat jou motiveert om je werk goed te doen. Dit kan helpen in het helder krijgen van je (leer)doelen en verwoorden van je motivatie. Ook in de zoektocht naar wat bij je past is het handig om je drijfveren te onderzoeken. Wil je er meer over weten? Er zijn diverse websites die gratis tests hebben ontwikkeld op basis van deze drijfveren van Schein. Een voorbeeld hiervan is 123test.

Oefening: Inzicht in jezelf en je mogelijkheden

Deze oefening kan toepassen om meer inzicht in jezelf te krijgen en wat je mogelijkheden zijn.

Spreek uit wat je vindt van de onderstaande punten.

 • Mijn sterke punten zijn …
  • Mijn droombaan is …
 • Oplossingen voor een succesvolle stage/baan zijn …
  • Knelpunten zijn …
  • Ik heb hiervoor nodig (wie) …

tekstwolken met de woorden: Mijn sterke punten zijn, mijn droombaan is, Oplossingen voor een succesvolle stage zijn, Knelpunten zijn, Ik heb hiervoor nodig (wie)

Begeleiding tijdens de stage of op het werk:

Naast meer inzicht in je zelf, helpt het je ook bij stagebegeleiding; het voor jezelf opkomen, om hulp durven vragen, je eigen grenzen bewaken en eventuele knelpunten in het contact met de begeleider.

Spreek uit wat je vindt van de onderstaande punten.

 • Mijn sterke punten zijn …
  • Knelpunten zijn …
 • Oplossingen voor de begeleiding zijn …
  • Ik heb hiervoor nodig (wie) …

tekstwolken met tekst: mijn sterke punten, knelpunten, oplossingen, wie heb ik hiervoor nodig? stage

Organisatiecultuur

Misschien heb je er nog nooit zo concreet over nagedacht, maar het is belangrijk om te weten in welk type organisatie je graag zou willen werken. Denk na over de onderstaande vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen in welk type organisatie jij je thuis zou voelen.

 • Spreekt een commercieel bedrijf jou aan of juist een non-profit-instelling?
 • Zou je het liefst werken in een groot bedrijf, of in een kleinschalige setting?
 • Wil je graag doorgroeien, veel opleidings- mogelijkheden of extra begeleiding?

Oefening: Uitwerken netwerkkaart

De netwerkkaart is verdeeld in zes rubrieken. Werk deze uit in een matrix:

De eerste vijf rubrieken vul je in vóór je iemand uit je netwerk gaat benaderen:

 1. Wie: noteer wie je uit je netwerk benadert en diens
 2. Gegevens: noteer het telefoonnummer en/of
 3. Waarvoor: vermeld de reden waarom je deze persoon benadert (bijvoorbeeld leuke functie, op zoek naar stage/baan).
 4. Wat: noteer welke vraag/vragen je aan je netwerkpersoon gaat
 5. Hoe: noteer je hoe je deze persoon benadert (bellen, mailen, spreken).
 6. Resultaat: deze laatste rubriek vul je in als je de persoon benaderd hebt. Noteer het resultaat van je actie. Wat is er uit gekomen? Bijvoorbeeld: vervolgafspraak, bekend bij wie je moet zijn bij een bepaald

 

Tip: Check onbelemmerdstuderen.nl voor informatie over onder andere (financiële) regelgeving, mogelijkheden voor voorzieningen, begeleiding en contactpersonen die je kunnen helpen op jouw onderwijsinstelling of bij het vinden van stage of baan.

Tips voor het vinden van een passende baan

 • Maak gebruik van netwerken. Kijk bijvoorbeeld op verschillende sociale mediakanalen waarbij je kan aansluiten.
 • Bekijk het overzicht van werkaanbieders op onbelemmerdstuderen.nl.
 • Maak voor jezelf een netwerkkaart. Zie de oefening hiervoor bovenaan op deze pagina.
 • Met het project Maatschappelijke DienstTijd (MDTL) laten hoger onderwijsstudenten werkgevers zien dat zij, als jongeren met een beperking, waardevolle werknemers zijn. Deelname aan het project vergroot de loopbaankansen van jongeren. Aanmelden om alvast wat extra ervaring op te doen, kan op mdt-loopbaankansen.nl.
 • Kijk op Realistenacademie 2.0 waar je training kunt krijgen om je persoonlijke én professionele vaardigheden kunt vergroten. Ook kan je je hier aanmelden als buddy om studenten met een ondersteuningsvraag te helpen. Dit is een mooie aanvulling voor op je cv.

Tips voor het solliciteren naar een baan

Werkgevers hebben niet altijd evenveel ervaring met werknemers met een arbeidsbeperking. Misschien hebben zij vooroordelen of durven ze het simpelweg niet aan. Er zijn verschillende redenen waarom je wel of niet zou vertellen over je beperking. Dat is heel persoonlijk en afhankelijk van veel factoren. Er is geen gouden regel, geen algemeen geldend advies.

 • Je bent niet verplicht meteen al te vertellen over je beperking of aandoening, tenzij bij voorbaat duidelijk is dat je door je gezondheid bepaalde taken uit de functie niet kunt uitvoeren, of daarvoor bepaalde voorzieningen nodig hebt.
 • Wil je toch al laten doorschemeren dat je een functiebeperking hebt, dan kan dat eventueel in je cv. Bijvoorbeeld door bij je hobby’s te vermelden dat je aan rolstoeltennis doet, of dat je voorzitter bent van de vereniging voor astmapatiënten. Je schept daarmee de gelegenheid voor de ander om ernaar te vragen en haalt voor jezelf wat druk weg. Vind je het niet relevant of prettig om in je cv te vermelden dat je dergelijke activiteiten onderneemt, dan doe je dat uiteraard niet.
 • Benadruk in je cv wat je zoal doet of hebt gedaan aan nevenactiviteiten naast je studie. Bijvoorbeeld: vrijwilligerswerk, cursussen, hobby’s, betrokkenheid bij een vereniging of bijzondere talenten die je hebt.
 • Neem een actieve houding aan als je tijdens het sollicitatiegesprek wilt vertellen over je arbeidsbeperking. Zorg ervoor dat je niet arbeidsbeperking centraal staat maar jouw competenties. Vragen over je gezondheid of ziekteverleden hoef je niet te beantwoorden. Wat je wel kan toelichten is hoe vaak je ziek/niet aanwezig bent, je het werk wel aankan en of het geld kost als ze je aannemen.
 • Werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werkgevers vinden elkaar ook op onbeperktaandeslag.nl.
 • Je weet vaak niet welke werkgevers openstaan voor of op zoek zijn naar werknemers met een arbeidsbeperking, terwijl er zeker werkgevers zijn die deze groep een kans willen geven. Steeds meer werkgevers voelen zich medeverantwoordelijk voor een inclusieve arbeidsmarkt. Onbeperkt aan de Slag creëert voor werkgevers en werkzoekenden in hun arbeidsmarktregio een virtuele omgeving waarop ze elkaar kunnen vinden.
 • Waarschijnlijk heb je ook een account op Facebook of bijvoorbeeld Instagram. Deze netwerken zijn niet in eerste instantie bedoeld voor zakelijk gebruik. Potentiële werkgevers weten jou daarop wel te vinden! Wees dus voorzichtig met wat je op jouw sociale mediakanalen deelt. Let op je privacyinstellingen en gebruik geen al te ‘uitdagende’ profielfoto’s etc. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere niet-zakelijke netwerken.
 • Bekijk het overzicht van bemiddelingsbureaus, die gespecialiseerd zijn in arbeidsbemiddeling van mensen met een arbeidsbeperking op deze website. Ook staat er informatie over bedrijven die met name op zoek zijn naar werknemers met een arbeidsbeperking.
 • Algemene sollicitatietips kun je vinden op verschillende websites. Monsterboard.nl heeft bijvoorbeeld een uitgebreide lijst van meestgestelde vragen. Sommige universiteiten en hogescholen bieden sollicitatietrainingen aan; je kunt hiervoor ook terecht bij het CWI of trainingsbureaus.
 • Een methode die veel werkgevers gebruiken in hun vraaggesprek is de STAR-methode. Deze methode gaat ervan uit dat bepaald gedrag uit het verleden ook geldt voor de toekomst. Zo kun je op deze manier bevraagd worden, zonder dat deze methode letterlijk wordt benoemd:
 1. Situatie: Het gaat hier om een schets uit het verleden, bijvoorbeeld een werksituatie.
 2. Taak: Wat was jouw rol hierin/hoe zag die eruit?
 3. Aanpak: Jouw handelswijze/wat heb je gedaan?
 4. Resultaat: De uitkomst, kan zowel positief als negatief zijn.

Tips voor tijdens het sollicitatiegesprek

 • Wees kort en bondig
 • Maak er geen ‘cliffhanger’ van (dus: niet wachten tot het moment zich aandient).
 • Wees concreet
 • Wees assertief
 • Verwijs naar relevante wet- en regelgeving
 • Kom met oplossingen, benadruk je mogelijkheden
 • Geef aan wat voor aanpassingen en/of voorzieningen je nodig denkt te hebben. Licht deze toe en waar je deze kunt krijgen
 • Oefen het vertellen over je beperking tijdens het gesprek met anderen (bijvoorbeeld je ouders of vrienden).

Tips bij de voorbereiding van je baan

 • Als werknemer krijg je een contract. Hierin staan de afspraken over de duur van het contract, de eventuele betaling en andere afspraken over je arbeidsvoorwaarden. Als je aangepaste werkuren, en bijvoorbeeld voorzieningen, hebt afgesproken in verband met je arbeidsbeperking, laat dit dan in het contract opnemen. Zo is voor alle partijen helder wat je van elkaar kunt verwachten. Bij je beoordeling kunnen dergelijke afspraken van groot belang zijn. Hier een checklistje:
  • Werkzaamheden (inclusief aanpassingen als die afgesproken/nodig zijn)
  • Gezagsverhouding (aan wie ben je verantwoording verschuldigd?)
  • Salaris
  • Contractduur (eventueel aangevuld met afspraken over verlenging )
  • Opzegtermijn
  • Werktijden (inclusief de mogelijkheid tot flexibele indeling van de werkweek)
  • CAO
  • Geheimhouding
  • Ontbindende voorwaarden
  • Uitbetaling
 • Check de mogelijkheid voor voorzieningen die jou kunnen ondersteunen tijdens je werk.
 • Lees de ervaringsverhalen van werknemers met een arbeidsbeperking.
 • Lees ook de tips ‘studieproces in kaart‘ met informatie over de verschillende sleutelmomenten tijdens je studie, waaronder de vervolgstap naar werk.

Tips voor oplossingen/aanpassingen bij mogelijke knelpunten tijdens je werk

Het kan zijn dat je extra tijd nodig hebt om je werk uit te voeren of dat je bijvoorbeeld flexibele werktijden nodig hebt. Hieronder volgt een lijst met mogelijke knelpunten en oplossingen of aanpassingen.

Aanpassing van werktijden:

 • Minder uren per dag/week, meer pauzes of meer uren besteden aan je werk.

Aangepaste taken van je werk:

 • Minder taken door bijvoorbeeld belastende taken weg te laten
 • Meer taken voor meer uitdaging of afwisseling en verbreding van de inzetbaarheid
 • Taakroulatie.

Begeleiding/aansturing:

 • Extra overleg met de leidinggevende
 • Extra begeleiding tijdens je werkt
 • Intervisie of supervisie ter verbetering van de functie-uitoefening
 • Externe intervisie of coaching, bijvoorbeeld jobcoaching.

Tips voor begeleiding vanuit het bedrijf

 • Bespreek voordat je aan de slag gaat de voorzieningen en begeleiding die je nodig hebt.
 • Als je verwacht dat jouw arbeidsbeperking van invloed kan zijn op je werk, dan is het goed dit alvast met je werkgever te bespreken. Zo kun je vooraf al oplossingen bedenken en duidelijke afspraken maken.
 • Zet op papier op welke aspecten je wordt beoordeeld.
 • Evalueer regelmatig de voortgang met tussentijdse gesprekken. Zodat je zelf nog kan bijsturen als het niet goed lijkt te gaan.
 • Doe de oefening, zie bovenaan op deze pagina, over begeleiding tijdens je werk. Het helpt je om voor jezelf op te komen, om hulp te durven vragen, je eigen grenzen te bewaken en eventuele knelpunten in het contact met de werkgever bespreekbaar te maken.

Tips voor anderen die je arbeidsbeperking niet begrijpen

Als iemand weinig weet van jouw arbeidsbeperking en de gevolgen voor je functioneren, kan het zijn dat aangepaste werkzaamheden of flexibele arbeidstijden niet worden begrepen. Neem hierbij altijd een actieve, zelfstandige en positieve houding aan.

 • Wacht niet af totdat de ander je begrijpt maar maak zelf je omgeving bekend met het probleem. Stap zelf op je werkgever of collega af. Praat open over je beperking en wees er niet verlegen mee.
 • Als je jezelf als zelfstandig profileert, houd je ook meer de touwtjes in handen.
 • Anderen positief tegemoet treden, gaat vaak beter als je jezelf accepteert zoals je bent met je beperkingen.
 • Bedenk: je kunt zelf een bijdrage leveren aan de strijd tegen de negatieve beeldvorming over studenten met een arbeidsbeperking.
 • Humor werkt vaak Je stelt mensen ermee op hun gemak en neemt barrières weg.
 • In overleg met je werkgever zou je een korte informatiebijeenkomst kunnen organiseren voor je directe collega’s (bijvoorbeeld tijdens de lunch). Je bereikt dan in één keer iedereen die daar behoefte aan heeft en hoef je je ‘verhaal’ maar één keer te vertellen. Wel zo efficiënt!
 • Je wilt je uiterste best doen en misschien wel bewijzen dat je het echt kunt. Om te zorgen dat je belastbaarheid niet verder afneemt, is het belangrijk om je eigen grenzen te bewaken. Natuurlijk is het niet erg om een keertje over te werken of door te gaan terwijl je eigenlijk te moe bent, maar doe dit niet structureel. Trek dus op tijd aan de bel als de verwachtingen te hoog blijken. Geef dit aan bij je werkgever of begeleider op het werk. Zodat ze tijdig kunnen ingrijpen om te zorgen dat je je werkzaamheden succesvol kan uitvoeren.