StepChange | een aanpak voor studentenwelzijn

07 oktober 2020
De mentale gezondheid staat onder druk. Stress, mentale werkdruk en psychisch gerelateerde klachten van studenten en medewerkers nemen toe, zeker nu ten tijde van de coronacrisis. Een gestructureerde aanpak is nodig om studievertraging en –uitval verder te voorkomen en te zorgen voor een prettig en veilig studieklimaat. Hoe kom je tot een instellingsbrede beleid- en visieontwikkeling waarbij de mentale gezondheid centraal staat? Het nieuwe Stepchange-kader ondersteunt daarbij.
Stepchange als inspiratiebron
Met nieuw verkregen inzichten is het Stepchange opnieuw gelanceerd als Stepchange: Mentally Healthy Universities. Een kader voor strategische aanpak voor integraal beleid rondom de mentale gezondheid van studenten en medewerkers. StepChange ondersteunt studenten en medewerkers voor een instellingsbrede aanpak van mentale gezondheid. StepChange zoomt vanuit verschillende aspecten in op studentenwelzijn en draagt bij aan een integrale beleid- en visieontwikkeling en implementatie. De aanpak raakt vier domeinen binnen het onderwijs: leren, werken, begeleiden en leven. Daarbij staan vijf thema’s centraal die een instelling brede aanpak ondersteunen: leiderschap, coproductie, informatie, inclusie en onderzoek & innovatie.
Toepassing van StepChange in het onderwijs
Elke hogeschool of universiteit kan StepChange toepassen op de eigen organisatie. Bekijk ook het webinar waarin John de Pury, een van de grondleggers, het StepChange-raamwerk toelicht.
Daarvoor ontwikkelde de Universities UK de self assessment tool.
Ontwikkelingsproces van het StepChange-kader
Het StepChange-kader is ontwikkeld door verschillende instellingen in het VK, onder de vlag van Universities UK. ECIO werkt met hen samen om de strategische aanpak breed onder de aandacht te brengen in het Nederlandse onderwijs. StepChange werd eerder gelanceerd als het Engelse ‘bloem-model‘ van de University of Bristol en was toentertijd de inspiratiebron voor het Landelijk Netwerk Studentenwelzijn hoger onderwijs; het netwerk dat in 2019 werd opgezet en wordt gefaciliteerd door ECIO.
Maatwerk voor beleid en visieontwikkeling studentenwelzijn
ECIO, Expertisecentrum inclusief onderwijs is expert op het gebied van leren zonder belemmering en als partner breed inzetbaar om tot maatwerkoplossingen te komen. We gaan graag met je in gesprek om te kijken wat het beste past bij jouw organisatie.
Neem voor meer informatie contact met ons op
Joyce van der Wegen
Onderwijs & arbeidsmarkt
Joyce heeft als doel om met haar projecten toe te werken naar concrete resultaten en maatschappelijke meerwaarde teweeg te brengen. Inhoudelijk ligt haar expertise bij het creëren van een meer inclusief hoger onderwijsstelsel. In elk project streeft zij naar een passend advies voor diegene waar het onderwijs voor bedoeld is: de student.
Judith Jansen
Algemeen
Judith heeft als projectmanager door haar jarenlange ervaring bij ECIO kennis van zaken van het studeren met een functiebeperking en het organiseren hiervan. Van vloggende studenten tot het scannen van beleid: in haar werk streeft Judith naar toegankelijk, flexibel en inclusief hoger onderwijs.
Linda Schlundt Bodien
Studentenwelzijn
Linda houdt zich bezig met arbeidsmarktvraagstukken op het gebied van leren en ontwikkelen. Haar opdrachtgevers zijn opleidingsinstellingen,(semi) overheid, brancheorganisaties en bedrijven. Ze is een sterke projectmanager, adviseur en onafhankelijk voorzitter. Haar aanpak is van nature doelgericht, opgewekt en positief.