Beleidsscan | studeren met een ondersteuningsvraag in het hoger onderwijs

07 april 2020
De beleidsscan is ontwikkeld door Expertisecentrum inclusief onderwijs en richt zich op de hogescholen en universiteiten. Je bepaalt zelf wie deze scan gaat invullen. Dit kunnen zijn leden van het College van Bestuur, studentendecanen, studieloopbaanbegeleiders en andere professionals of studenten+, die zicht hebben op de uitvoering van het beleid voor studenten+ met een ondersteuningsvraag.
Beleidsscan voor het beter ondersteunen van studenten met een ondersteuningsvraag
Van alle studenten in het hoger onderwijs geeft 30% aan een beperking te hebben, zo blijkt uit landelijk onderzoek.[1] Tien procent van deze groep studenten ervaart studiebelemmeringen als gevolg van bijvoorbeeld dyslexie, ADHD, autisme, een chronische ziekte of psychische problematiek. Deze studenten besteden weliswaar meer tijd aan hun studie, maar halen daar niet hetzelfde resultaat uit als hun medestudenten zonder ondersteuningsvraag. Ook de studie-uitval van deze groep studenten is opvallend hoger.
Deze studenten verdienen een extra inspanning in het hoger onderwijs. Daarom voeren hogescholen en universiteiten beleid uit om deze groep extra te ondersteunen. In welk stadium bevindt het beleid van uw opleiding of instelling zich? En hoe kunt u hier doelgerichter aan verder werken? Bepaal dat aan de hand van deze beleidsscan ‘studeren met een ondersteuningsvraag’.
[1] Studeren met een functiebeperking 2012, ResearchNed/ITS in opdracht van het Ministerie van OCW
Wil je meer weten over inclusief onderwijs? Neem dan contact met ons op!
Judith Jansen
Algemeen
Judith heeft als projectmanager door haar jarenlange ervaring bij ECIO kennis van zaken van het studeren met een functiebeperking en het organiseren hiervan. Van vloggende studenten tot het scannen van beleid: in haar werk streeft Judith naar toegankelijk, flexibel en inclusief hoger onderwijs.
Marjolein Büscher-Touwen
Toegankelijkheid
Marjolein Büscher-Touwen
Toegankelijkheid
Marjolein is als adviseur vooral werkzaam op het gebied van inclusief en toegankelijk onderwijs voor jongeren met een beperking. In haar werk is ze proactief, kwaliteits-, resultaat- en mensgericht. Marjolein heeft een achtergrond als loopbaanadviseur en projectleider in het wetenschappelijk onderwijs en kent de onderwijspraktijk van binnenuit.