Artikel | Toegankelijk toetsen en examineren – Ruimer Denken: nu vasthouden en doorpakken!

30 juni 2020
Het Netwerk Toegankelijk Toetsen en Examineren richt zich op flexibele en toegankelijke toetsing en examinering in het ho en het mbo. De netwerkleden maken zich sterk voor meer mogelijkheden bij onderwijsinstellingen rondom het aanbieden van alternatieve toetsvormen voor studenten met een ondersteuningsvraag. Met de uitbraak van het coronavirus in het voorjaar 2020, moesten onderwijsinstellingen in ‘no time’ op zoek naar alternatieve toetsvormen.
Leden van het netwerk Toegankelijk Toetsen en Examineren schreven het artikel om vooral de innovatieve ontwikkelingen vast te houden en door te pakken! De motie van het lid Westerveld lag hieraan ten grondslag. De netwerkleden voelden zich gesteund en geïnspireerd door deze motie en hebben zich gebogen over de vragen: Hoe kunnen onderwijsinstellingen hun beleid en toetsorganisatie inclusiever inrichten? En hoe hebben wij dat zelf eigenlijk gedaan?
Verbeteren en vernieuwen van het bestaande toetsprogramma
In het artikel gaan de leden in op het verbeteren en vernieuwen van het bestaande toetsprogramma. Wat zijn de voor- en nadelen. Het artikel kan als leidraad dienen om intern het gesprek aan te gaan rondom toegankelijk toetsen en examineren. Praktijkvoorbeelden en tips voor de uitvoering van een toegankelijk toetsprogramma completeren het geheel.
DownloadNeem contact op voor meer informatie
Elke van Doorn
Informatievoorziening
Elke helpt instellingen in het middelbaar en hoger onderwijs in hun ontwikkeling naar flexibel en inclusief onderwijs. Zodat studeren voor iedereen toegankelijk is en drempels voor studenten zoveel mogelijk weggenomen worden. Ze doet dit in diverse projecten, altijd samen met de instellingen zelf, veelal gericht op verbetering van informatievoorziening en (digitale) toegankelijkheid, positieve beeldvorming en toegankelijke toetsing en examinering. Een van haar aandachtsgebieden is studeren met psychische klachten, waarvoor zij trainingen verzorgt. Elke is nieuw(s)gierig, betrokken, doelgericht, houdt van beweging en brengt graag mensen samen. Zij heeft binnen het (beroeps)onderwijs ruime ervaring op het gebied van beleid, innovatie & ontwikkeling, en specifieke ervaring op het snijvlak van onderzoek en communicatie.
Marjolein Büscher-Touwen
Toegankelijkheid
Marjolein Büscher-Touwen
Toegankelijkheid
Marjolein is als adviseur vooral werkzaam op het gebied van inclusief en toegankelijk onderwijs voor jongeren met een beperking. In haar werk is ze proactief, kwaliteits-, resultaat- en mensgericht. Marjolein heeft een achtergrond als loopbaanadviseur en projectleider in het wetenschappelijk onderwijs en kent de onderwijspraktijk van binnenuit.