Ondersteuning bij specifieke hulpvragen inclusief onderwijs
Studeren zonder beperking
Inclusief onderwijs vraagt om aanpassingen door onderwijsprofessionals, de inrichting van onderwijs, gebouwen en voorzieningen. ECIO helpt je bij het inrichten van inclusiever onderwijs. Op deze pagina vind je handreikingen, tips en initiatieven voor het ondersteunen van studenten met een functiebeperking of een extra ondersteuningsvraag. Met inclusief onderwijs streven we ernaar dat ook deze studenten zonder belemmering hun studie kunnen starten, volgen en afronden. Op deze website vind je ook informatie over relevante organisaties, onderzoeksresultaten, best practices en tools rondom studentenwelzijn. De informatie wordt met regelmaat geüpdatet.
Studeren met een ondersteuningsvraag
Onder studenten met een ondersteuningsvraag verstaan we studenten die belemmeringen ondervinden vanwege een functiebeperking, chronische ziekte, psychische klachten, zwangerschap, jong ouderschap, gendertransitie of bijzondere familieomstandigheden zoals mantelzorg.
- Informatie voor mbo- en ho-studenten over ik studeer/ga studeren met een fysieke beperking of extra ondersteuningsvraag.
- FAQ met veelgestelde vragen en antwoorden.
- Handreiking succesvolle overgang van v(s)o naar mbo met ondersteuningsbehoefte.
- Handreiking succesvolle overgang van vo naar ho voor leerlingen met een ondersteuningsbehoefte.
- Handreiking doorstroom mbo-studenten naar hbo met ondersteuningsbehoefte.
- Studieproces in kaart voor onderwijsprofessionals met informatie over verschillende sleutelmomenten tijdens de studie.
- Succesvolle inclusie-initiatieven in het hoger onderwijs (video/publicatie)
- Factsheet voor veelvoorkomende hulpvragen voor onderwijsprofessionals.
- Dossier ADHD voor inzicht in de belemmeringen van studenten met AD(H)D en oplossingen die direct toepasbaar zijn in het onderwijs.
- Informatiekaart voor begeleiding van studenten met AD(H)D. De informatie geeft inzicht in de mate waarin de student belemmeringen ondervindt tijdens de studie.
- Animatiefilm over de positieve eigenschappen van AD(H)D.
- Video over toetsen, niet minder maar anders met ADD. Hoe kun je met ADD, waardoor je snel bent afgeleid, toch goed examen doen?
- Grow2Work is een community waar doven en slechthorenden ervaringen en tips kunnen uitwisselen rondom toeleiding naar werk.
- Stichting Hoormij voor advies over slechthorendheid, tinnitus, brughoektumor, hyperacusis, TOS, CI, en evenwichtsaandoeningen, zoals de ziekte van Ménière. Hoormij biedt informatie, advies, belangenbehartiging en lotgenotencontact.
- Video: Studeren met een auditieve beperking. Over slechthorende studente Leonie die geneeskunde studeert.
- Video: Toetsen, niet minder maar anders: Auditieve beperking. Caroline is doof en volgt een studie in een ‘horende omgeving’. Ze vertelt wat ze nodig heeft om toch goed examen te kunnen doen.
- Informatiekaart voor begeleiding van studenten met autisme.
- Reader autisme voor zowel studenten als begeleiders met algemene informatie over autisme, praktische adviezen over onder meer de begeleiding van studenten met autisme.
- Animatiefilm Mind My Mind waarin wordt uitgelegd hoe autisme werkt in je hoofd.
- Blog waarin een student ervaringen deelt over solliciteren met autisme.
- Video Studeren met autisme. Over een studente die nog maar kort weet dat ze autisme heeft en hierover vertelt.
- Video Toetsen, niet minder maar anders: Autisme. Casper is autistisch. Hij vertelt wat hem helpt bij toetsvragen en bij groepsopdrachten.
- Reader dyslexie met informatie over studenten met dyslexie, die naast problemen met lezen en schrijven ook vaak andere belemmeringen ervaren. Deze reader informeert studentendecanen en studentenbegeleiders over aanpassingen en voorzieningen voor studenten met dyslexie.
- Informatiekaart voor begeleiding van studenten met dyslexie.
- Rapport Dyslexieverklaringen verschillen tussen scholen nader bekeken (2019)
- Informatie over dyslexiehulpmiddelen en hoe je ze optimaal gebruikt. Deze informatie is voor personen met dyslexie, ouders, docenten en dyslexiedeskundigen.
- Video: Studeren met Lexy. Over een student die samen studeert met Lexy. Zij drukt een stempel op zijn studie. (Deze versie heeft ondertiteling)
- Handreiking informatievoorziening en voorlichting aan studenten met een functiebeperking.
- Handreiking met praktische tips voor docenten voor toegankelijk en inclusief onderwijs.
- Dossier dyscalculie: in dit dossier wordt uitgelegd wat dyscalculie precies is en hoe dit kan worden vastgesteld. Daarnaast beschrijft het dossier welke studiebelemmeringen studenten met dyscalculie kunnen ondervinden en de mogelijke oplossingen voor deze problemen.
- Informatie over dysgrafie: studenten met dysgrafie (ook wel agrafie genoemd bij volwassenen) zijn beperkt in hun vermogen om te schrijven, zonder dat er een cognitieve stoornis heeft. Bij een studenten met dysgrafie is het handschrift onleesbaar of slecht leesbaar. Vaak schrijft de studenten in een langzaam tempo.
- Animatie: Studeren met een chronische ziekte: over een studente met Epidermolysis Bullosa die haar dag vergelijkt met die van een studente zonder chronische ziekte.
- Video: Studeren met een fysieke belemmering. Over student Alex die aan het conservatorium studeert.
- Video: Toetsen, niet minder maar anders: Fysieke beperking. Alex heeft één arm en concentratieproblemen. Hij vertelt hoe hij toch goed examen kan doen. Deze video is onderdeel van een serie filmpjes die is gemaakt in het kader van het project ‘Toetsen, niet minder maar anders’.
- Video: Toetsen, niet minder maar anders: Fysieke beperking (verlamming). Sam is deels verlamd en vertelt hoe hij toch goed zijn studie kan doen. Deze video is onderdeel van een serie filmpjes die is gemaakt in het kader van het project ‘Toetsen, niet minder maar anders’.
- Video: Toetsen, niet minder maar anders: Visuele beperking. Elma heeft een visuele beperking en vertelt wat zij nodig heeft om succesvol te kunnen studeren en haar toetsen te kunnen maken.
- Video: Toetsen, niet minder maar anders: Faalangst. Marlies heeft last van faalangst en vertelt wat zij nodig heeft om succesvol te kunnen studeren en haar toetsen te kunnen maken.
- Folder Transgender in het onderwijs met informatie voor iedereen in een onderwijsinstelling die betrokken is bij de prestaties en het welzijn van transgender studenten, de studenten zelf, hun studiegenoten en medezeggenschapsraden.
- GenderDoeboek met handvatten, weetjes en tips om een veilige omgeving te creëren voor ook transgender leerlingen. De focus ligt op het basis- en middelbaar onderwijs maar de brochure is zeker een inspiratiebron voor hoger onderwijsprofessionals.
- Ontmoetingsapp voor lhbt-jongeren.
- Toolkit voor het tijdig herkennen, erkennen en ondersteunen van studenten met mantelzorgtaken.
- Scriptie naar studentsucces bij studeren met mantelzorgtaken.
- LinkedIn-groep Expertiselab Jonge Mantelzorgers voor uitwisseling van ervaringen, knelpunten en best practices.
- Handleiding studeren met psychische klachten,
- Infographic over depressies van het Trimbosinstituut (2016).
- Handreiking voor mediaprofessionals: Suïcide voorkomen via de media.
- Ondersteuning voor studenten met psychische klachten bij het maken van de afweging over wat je wel en niet vertelt: Coral 2.0.
- Inventarisatie aanbod laagdrempelige psychische hulpverlening binnen mbo, hbo en wo.
Studenten met een extra ondersteuningsvraag kunnen naast hun studie niet altijd een bijbaantje nemen. Zeker ook met de coronacrisis zijn de mogelijkheden nog meer beperkt. Studeren met financiële problemen kan ook extra druk met zich meebrengen. ECIO informeert onderwijsinstellingen over financiële wijzigingen, zoals het nieuwsbericht over studeren met Wajong een Factsheet met tips over financieel slim studeren (2020) en kennisdelingssessies voor hoger onderwijsprofessionals rondom financiële ondersteuning voor studenten met een ondersteuningsvraag.
Ben je op zoek naar meer handreikingen en tips? Neem dan contact met ons op!
Elke van Doorn
Informatievoorziening
Elke helpt instellingen in het middelbaar en hoger onderwijs in hun ontwikkeling naar flexibel en inclusief onderwijs. Zodat studeren voor iedereen toegankelijk is en drempels voor studenten zoveel mogelijk weggenomen worden. Ze doet dit in diverse projecten, altijd samen met de instellingen zelf, veelal gericht op verbetering van informatievoorziening en (digitale) toegankelijkheid, positieve beeldvorming en toegankelijke toetsing en examinering. Een van haar aandachtsgebieden is studeren met psychische klachten, waarvoor zij trainingen verzorgt. Elke is nieuw(s)gierig, betrokken, doelgericht, houdt van beweging en brengt graag mensen samen. Zij heeft binnen het (beroeps)onderwijs ruime ervaring op het gebied van beleid, innovatie & ontwikkeling, en specifieke ervaring op het snijvlak van onderzoek en communicatie.
Judith Jansen
Algemeen
Judith heeft als projectmanager door haar jarenlange ervaring bij ECIO kennis van zaken van het studeren met een functiebeperking en het organiseren hiervan. Van vloggende studenten tot het scannen van beleid: in haar werk streeft Judith naar toegankelijk, flexibel en inclusief hoger onderwijs.
Marjolein Büscher-Touwen
Toegankelijkheid
Marjolein Büscher-Touwen
Toegankelijkheid
Marjolein is als adviseur vooral werkzaam op het gebied van inclusief en toegankelijk onderwijs voor jongeren met een beperking. In haar werk is ze proactief, kwaliteits-, resultaat- en mensgericht. Marjolein heeft een achtergrond als loopbaanadviseur en projectleider in het wetenschappelijk onderwijs en kent de onderwijspraktijk van binnenuit.
Karien Coppens
Algemeen
Karien heeft veel ervaring met vraagstukken en onderzoeken op het snijvlak van beleid, praktijk en onderzoek. Naast proceservaring, heeft ze expertise opgebouwd rondom thema’s als passend onderwijs, onderwijs kwaliteit en het gebruik van data. Ze is een onderzoeker die graag verbindt en organiseert.
Marit Schreurs
Onderwijs & arbeidsmarkt
Patricia Defesche
Algemeen
Patricia Defesche werkt als communicatieadviseur vooral mee aan grote projecten die zich met een eigen huisstijl dienen te profileren. Het denken over doelgroepen en middelen om deze te bereiken behoort tot haar dagelijkse werkzaamheden. Met haar expertise wordt de inhoud van de projecten waar ze aan meewerkt beter voor het voetlicht gebracht.
Joyce van der Wegen
Onderwijs & arbeidsmarkt
Joyce heeft als doel om met haar projecten toe te werken naar concrete resultaten en maatschappelijke meerwaarde teweeg te brengen. Inhoudelijk ligt haar expertise bij het creëren van een meer inclusief hoger onderwijsstelsel. In elk project streeft zij naar een passend advies voor diegene waar het onderwijs voor bedoeld is: de student.