Ondersteuning bij specifieke hulpvragen inclusief onderwijs
Leren zonder belemmering
Inclusief onderwijs vraagt om aanpassingen door onderwijsprofessionals, de inrichting van onderwijs, gebouwen en voorzieningen. ECIO helpt je bij het inrichten van inclusiever onderwijs. Op deze pagina vind je handreikingen, tips en initiatieven voor het ondersteunen van studenten met een functiebeperking of een extra ondersteuningsvraag. Dit zijn studenten die belemmeringen ondervinden vanwege een functiebeperking, chronische ziekte, psychische klachten, zwangerschap, jong ouderschap, gendertransitie of bijzondere familieomstandigheden zoals mantelzorg. Met inclusief onderwijs streven we ernaar dat ook deze studenten zonder belemmering hun studie kunnen starten, volgen en afronden.
Op deze website vind je ook informatie over onderzoeksresultaten, best practices en tools rondom studentenwelzijn en relevante organisaties voor studeren met een fysieke beperking of met een extra ondersteuningsvraag. De informatie wordt met regelmaat geüpdatet.
Algemeen
- Informatie voor mbo- en ho-studenten over ik studeer/ga studeren met een fysieke beperking of extra ondersteuningsvraag.
- webpagina ‘instroom’.
- FAQ met veelgestelde vragen en antwoorden.
- Checklist informatievoorziening voor studenten met een ondersteuningsvraag
- Handreiking succesvolle overgang van v(s)o naar mbo met ondersteuningsbehoefte.
- Handreiking succesvolle overgang van vo naar ho voor leerlingen met een ondersteuningsbehoefte.
- Handreiking doorstroom mbo-studenten naar hbo met ondersteuningsbehoefte.
- Handreiking kwaliteitsborging voor visitatiecommissies | voor medewerkers kwaliteitszorg en medezeggenschap
- Studieproces in kaart voor onderwijsprofessionals met informatie over verschillende sleutelmomenten tijdens de studie.
- Studieproces in kaart voor studenten met informatie over verschillende sleutelmomenten tijdens de studie.
- Succesvolle inclusie-initiatieven in het hoger onderwijs (video/publicatie)
- Handreiking met tips voor docenten
- Flyer ‘Goed voor studenten zorgen’
- Artikel Hoe werk je naar toegankelijk toetsen in het hoger onderwijs?
- Artikel Ttoegankelijk toetsen en examineren: ruimer denken: nu vasthouden en doorpakken!
- Factsheet voor veelvoorkomende hulpvragen voor onderwijsprofessionals.
Studeren met een ondersteuningsvraag
Handreikingen
- Toolkit voor het tijdig herkennen, erkennen en ondersteunen van studenten met mantelzorgtaken. (2020)
- Scriptie naar studentsucces bij studeren met mantelzorgtaken. (2020)
- Artikel: studie en mantelzorg is uitdaging voor student en instelling. (2019)
Inspiratie
- LinkedIn-groep Expertiselab Jonge Mantelzorgers voor uitwisseling van ervaringen, knelpunten en best practices.
- Ervaringsverhaal: studeren en mantelzorgtaken, dilemma bij het maken van keuzes. (2020)
- Ervaringsverhaal: studerende mantelzorger over de impact van zorgtaken tijdens de coronacrisis. (2020)
Organisaties
Een overzicht van enkele organisaties die studenten met mantelzorgtaken mogelijk kunnen ondersteunen. ECIO is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de onderstaande websites en betrouwbaarheid van de organisaties.
- HandicapNL ondersteunt organisaties en projecten die mensen met een beperking leren om zelf de regie op zich te nemen. Ook steunen ze projecten die familie en mantelzorgers ondersteunen en ontlasten.
- Aanvullende Mantelzorg Vereniging Nederland (AMVN) is de nieuw opgerichte brancheorganisatie van aanbieders van aanvullende mantelzorg. De organisatie heeft als doel de kwaliteit van de aangeboden betaalde mantelzorg te waarborgen en om als vertegenwoordiger van de branche naar buiten te treden.
- Mantelzorg Nederland is een vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een familielid, vriend of buur. Zij zorgen ervoor dat mantelzorgers goed worden geïnformeerd en ondersteund en respect en steun krijgen vanuit de samenleving.
- Kennispunt MBO informeert over de actuele ontwikkelingen op het gebied van taal en rekenen, onderwijs en examineren, burgerschap, leven lang ontwikkelen en passend onderwijs.
- Balans Digitaal voor ondersteuning van ouders met kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen bij leren en/of gedrag.
- College voor de Rechten van de Mens beschermt, belicht en bevordert de mensenrechten in Nederland. Dit doen zij onder andere door onderzoek, advies en voorlichting.
- Disability Studies in Nederland stimuleert onderzoek en onderwijs op het gebied van disability studies. Door het ontwikkelen, delen en toepassen van kennis wil DSiN werken aan sociale verandering en bijdragen aan participatie en inclusie van mensen met beperkingen.
- Landelijk Beraad Studentendecanen | LBS is een beroepsnetwerk van studentendecanen verbonden aan de universiteiten in Nederland.
- Ouders & Onderwijs is een organisatie voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders & Onderwijs helpt én vertegenwoordigt ouders.
- Stichting Accessibility zet zich in voor betere toegankelijkheid van digitale middelen, zoals websites of apps, voor iedereen. Ook voor mensen met een functiebeperking, of voor mensen die digitaal niet vaardig zijn.
Handreikingen
- Folder Transgender in het onderwijs met informatie voor iedereen in een onderwijsinstelling die betrokken is bij de prestaties en het welzijn van transgender studenten, de studenten zelf, hun studiegenoten en medezeggenschapsraden.
- GenderDoeboek met handvatten, weetjes en tips om een veilige omgeving te creëren voor ook transgender leerlingen. De focus ligt op het basis- en middelbaar onderwijs maar de brochure is zeker een inspiratiebron voor hoger onderwijsprofessionals.
- Toolkit biedt praktische informatie voor zorg- en hulpverleners om rekening te houden met diversiteit in sekse, gender en seksuele oriëntatie.
Inspiratie
- Ontmoetingsapp voor lhbt-jongeren.
- Laat je inspireren door Beau. Hij won de ECIO Frank Award 2020. Met het prijzengeld gaat hij een videoboodschap maken waarmee de hogeschool uitdraagt dat iedereen zichzelf kan en mag zijn.
Organisaties
Een overzicht van enkele organisaties die transgender studenten / studenten in een gendertransitie mogelijk kunnen ondersteunen. ECIO is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de onderstaande websites en betrouwbaarheid van de organisaties.
- Transgender Netwerk Nederland | TNN is op het gebied van werk, onderwijs, veiligheid, recht, zorg en welzijn actief om de emancipatie van trans personen te bevorderen.
- Autiroze Van, voor en door LHBTI+ met autisme.
- College voor de Rechten van de Mens beschermt, belicht en bevordert de mensenrechten in Nederland. Dit doen zij onder andere door onderzoek, advies en voorlichting.
- Disability Studies in Nederland stimuleert onderzoek en onderwijs op het gebied van disability studies. Door het ontwikkelen, delen en toepassen van kennis wil DSiN werken aan sociale verandering en bijdragen aan participatie en inclusie van mensen met beperkingen.
- Landelijk Beraad Studentendecanen | LBS is een beroepsnetwerk van studentendecanen verbonden aan de universiteiten in Nederland.
Er zijn heel wat jonge moeders die naar school gaan en ook hun diploma behalen. Je hoeft jouw plannen niet op te geven omdat er een kind op komst is. Het is belangrijk om goede afspraken te maken met de begeleider op jouw onderwijsinstelling. Vaak is een aangepast programma zoals een deeltijdstudie mogelijk. Zo kunnen ze je ook informeren over de mogelijkheden en voorwaarden voor studeren met jong onderschap.
Een overzicht van enkele organisaties die zwangere studenten / jonge ouders mogelijk kunnen ondersteunen. ECIO is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de onderstaande websites en betrouwbaarheid van de organisaties.
Organisaties
Hogescholen
- Hogeschool Windesheim: Zwangerschap en studeren als moeder | Informatie over aanpassingen en ondersteuning, tips voor studerende ouders, relevante websites, financiën, gespreksgroep voor uitwisseling ervaringen en tips en ter motivatie.
- Hogeschool Utrecht: Brochure ‘find your place’ met informatie over kolfruimte.
Universiteiten
- Vrije Universiteit van Amsterdam: Students-4-Students@VU | diverse programma’s aan studenten die het moeilijk vinden de draai op de VU te vinden of als het alleen even niet lukt. Een van de aangeboden programma’s is het programma Studeren & Kinderen.
- Universiteit van Amsterdam: Zwanger- en ouderschap tijdens studie | Informatie over verschillende voorzieningen en andere informatie voor zwangere studenten en/of studenten met kinderen op een rij, evenals de contactpersoon waar zij met vragen terecht kunnen.
- Universiteit Maastricht: Studerende moeders | Informatie over de verschillende voorzieningen, het profileringsfonds, toeslagen en de mogelijkheid om ervaringen te delen met andere studerende moeders aan de Universiteit van Maastricht.
- Radboud Universiteit Nijmegen: Zwanger- en ouderschap tijdens de studie | Informatie over begeleiding, kinderopvang, kolfruimtes en tips.
- University of Twente: Zwangerschap/studeren met kinderen | Informatie over voorzieningen, financiële ondersteuning, begeleiding en nuttige websites
- Universiteit van Wageningen: Studerende moeders en vaders | Informatie over aanspreekpunt, planning, vakkenkeuze, financiële ondersteuning, kolfruimtes, huisvesting en kinderopvang en relevante websites.
- Universiteit Utrecht: Zwangerschap en studeren als moeder | Informatie over begeleiding, kolfruimtes, financiële ondersteuning en relevante websites.
- Universiteit Leiden: Zwangerschap | Informatie over studiebegeleiding, financiële ondersteuning, woonruimte, tips en advies.
Overige
- Studiefinanciering: studenten, jonger dan 30 jaar, die een opleiding willen volgen (mbo, hbo, wo) kunnen studiefinanciering aanvragen tot en met de maand dat je 30 jaar wordt. Volg je een andere opleiding of ben je ouder dan 30 jaar? Dan heb je geen recht op studiefinanciering. Je kunt dan wellicht gebruikmaken van het collegegeldkrediet. Meer informatie vind je op de website van DUO.
- Regelingen en voorzieningen: het is raadzaam om uit te zoeken wat voor jou van toepassing is, zoals kinderopvang en kinderopvangtoeslag. Meer informatie vind je op de website van Stichting Steunpunt Studerende Moeders.
- Bekijk de tips op demamagids.nl van een ervaringsdeskundige. Zij rondde een masteropleiding af en zorgde daarnaast voor haar toen nog dreumes.
- Landelijk Beraad Studentendecanen | LBS is een beroepsnetwerk van studentendecanen verbonden aan de universiteiten in Nederland.
- College voor de Rechten van de Mens beschermt, belicht en bevordert de mensenrechten in Nederland. Dit doen zij onder andere door onderzoek, advies en voorlichting.
Onderzoek
- Uit onderzoek: Student, Zwanger en Gelijke behandeling (2016): “Een hbo-instelling kende een topsportklas, waar vier studenten plaatsnamen die geen topsporters waren – althans niet in de letterlijke zin – maar die hun studie combineerden met de zorg voor jonge kinderen. Deze klas begon elke dag wat later op de ochtend en stopte wat eerder in de middag, zodat de topsporters genoeg tijd hadden om te trainen. Voor de ouders bleek dit een uitkomst, omdat zij hierdoor de mogelijkheid kregen om bijvoorbeeld hun kinderen naar school te brengen en van school te halen”.
Studeren met een functiebeperking
Handreikingen
- Dossier ADHD voor inzicht in de belemmeringen van studenten met AD(H)D en oplossingen die direct toepasbaar zijn in het onderwijs. (ECIO, 2012).
- Informatiekaart voor begeleiding van studenten met AD(H)D. De informatie geeft inzicht in de mate waarin de student belemmeringen ondervindt tijdens de studie. (ECIO, 2017).
Inspiratie
- Video over toetsen, niet minder maar anders met ADD. Hoe kun je met ADD, waardoor je snel bent afgeleid, toch goed examen doen?
Organisaties
Een overzicht van enkele organisaties die studenten met AD(H)D mogelijk kunnen ondersteunen. ECIO is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de onderstaande websites en betrouwbaarheid van de organisaties.
- AD(H)D, dyslexie en dyscalculie, vereniging Impuls & woordblind
- Balans Digitaal voor ondersteuning van ouders met kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen bij leren en/of gedrag.
- College voor de Rechten van de Mens beschermt, belicht en bevordert de mensenrechten in Nederland. Dit doen zij onder andere door onderzoek, advies en voorlichting.
- Disability Studies in Nederland stimuleert onderzoek en onderwijs op het gebied van disability studies. Door het ontwikkelen, delen en toepassen van kennis wil DSiN werken aan sociale verandering en bijdragen aan participatie en inclusie van mensen met beperkingen.
- Kennispunt MBO informeert over de actuele ontwikkelingen op het gebied van taal en rekenen, onderwijs en examineren, burgerschap, leven lang ontwikkelen en passend onderwijs.
- Landelijk Beraad Studentendecanen | LBS is een beroepsnetwerk van studentendecanen verbonden aan de universiteiten in Nederland.
- Ouders & Onderwijs is een organisatie voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders & Onderwijs helpt én vertegenwoordigt ouders.
Inspiratie
- Video: Studeren met een auditieve beperking. Over slechthorende studente Leonie die geneeskunde studeert.
- Video: Toetsen, niet minder maar anders: Auditieve beperking. Caroline is doof en volgt een studie in een ‘horende omgeving’. Ze vertelt wat ze nodig heeft om toch goed examen te kunnen doen.
- Interview met Annet de Klerk, directeur van Kentalis Talent over inclusief onderwijs aan dove en slechthorende leerlingen (2021)
Organisaties
Een overzicht van enkele organisaties die studenten met auditieve beperkingen mogelijk kunnen ondersteunen. ECIO is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de onderstaande websites en betrouwbaarheid van de organisaties.
- FODOK, voor iedereen die geïnteresseerd is in kinderen met een auditieve en/of communicatieve beperking
- Stichting Hoormij voor advies over slechthorendheid, tinnitus, brughoektumor, hyperacusis, TOS, CI, en evenwichtsaandoeningen, zoals de ziekte van Ménière. Hoormij biedt informatie, advies, belangenbehartiging en lotgenotencontact.
- Dovenschap is een vereniging die belangen van doven en/of gebarentaalgebruikers behartigt. Daarnaast bewaken zij het cultureel een taalkundige erfgoed van de Nederlandse dovengemeenschap.
- Balans Digitaal voor ondersteuning van ouders met kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen bij leren en/of gedrag.
- College voor de Rechten van de Mens beschermt, belicht en bevordert de mensenrechten in Nederland. Dit doen zij onder andere door onderzoek, advies en voorlichting.
- Disability Studies in Nederland stimuleert onderzoek en onderwijs op het gebied van disability studies. Door het ontwikkelen, delen en toepassen van kennis wil DSiN werken aan sociale verandering en bijdragen aan participatie en inclusie van mensen met beperkingen.
- HandicapNL ondersteunt organisaties en projecten die mensen met een beperking leren om zelf de regie op zich te nemen. Ook steunen ze projecten die familie en mantelzorgers ondersteunen en ontlasten.
- Ieder(in) is een organisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte waar veel organisaties bij zijn aangesloten. Zij behartigen belangen, ondersteunen en informeren.
- Kennispunt MBO informeert over de actuele ontwikkelingen op het gebied van taal en rekenen, onderwijs en examineren, burgerschap, leven lang ontwikkelen en passend onderwijs.
- Landelijk Beraad Studentendecanen | LBS is een beroepsnetwerk van studentendecanen verbonden aan de universiteiten in Nederland.
- Ouders & Onderwijs is een organisatie voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders & Onderwijs helpt én vertegenwoordigt ouders.
- Stichting Accessibility zet zich in voor betere toegankelijkheid van digitale middelen, zoals websites of apps, voor iedereen. Ook voor mensen met een functiebeperking, of voor mensen die digitaal niet vaardig zijn.
Handreikingen
- Informatiekaart voor begeleiding van studenten met autisme. (2020)
- Empathie en autisme, (SIHO 2018)
- NVA wegwijzer autisme & corona (2020)
- Wegwijzer voor studie & werk bij autisme: maak een persoonlijk profiel en vertaal dat naar studie en werk. (WerkWeb)
- Observatie-vragenlijst autismespectrumstoornis (voorbeeld) Deze vragenlijst is ontwikkeld voor sociotherapeuten op klinische forensische afdelingen voor het gericht observeren en rapporteren over de aanwezigheid van autistische kenmerken bij een patiënt.
Inspiratie
- Animatiefilm Mind My Mind waarin wordt uitgelegd hoe autisme werkt in je hoofd.
- Blog waarin een student ervaringen deelt over solliciteren met autisme.
- Video Studeren met autisme. Over een studente die nog maar kort weet dat ze autisme heeft en hierover vertelt.
- Video Toetsen, niet minder maar anders: Casper heeft autisme en vertelt wat hem helpt bij toetsvragen en bij groepsopdrachten.
Organisaties
Een overzicht van enkele organisaties die studenten met autisme mogelijk kunnen ondersteunen. ECIO is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de onderstaande websites en betrouwbaarheid van de organisaties.
- Nederlandse Vereniging voor Autisme
- Autisme Punt voor begeleiding, reïntegratie, job-coaching, behandeling en begeleid wonen.
- Jados biedt gespecialiseerde begeleiding aan studenten met autisme.
- Villa Abel: biedt studie- en woonbegeleiding aan studenten met autisme in het hoger onderwijs in Leiden en omgeving.
- Leo Kannerhuis voor ondersteuning bij diagnose autisme met daarnaast mogelijk andere psychiatrische- of gedragsproblemen waarvoor specialistische GGZ-behandeling is aangewezen.
- Basten trainingen voor ondersteuning bij overgang van middelbare school naar een nieuwe beroepsopleiding.
- Autisme Academie voor trainingen rondom autisme & communicatie; autisme & overprikkeling; stress; trauma & hechting.
- Autiroze Van, voor en door LHBTI+ met autisme.
- Kennispunt MBO informeert over de actuele ontwikkelingen op het gebied van taal en rekenen, onderwijs en examineren, burgerschap, leven lang ontwikkelen en passend onderwijs.
- Balans Digitaal voor ondersteuning van ouders met kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen bij leren en/of gedrag.
- College voor de Rechten van de Mens beschermt, belicht en bevordert de mensenrechten in Nederland. Dit doen zij onder andere door onderzoek, advies en voorlichting.
- Disability Studies in Nederland stimuleert onderzoek en onderwijs op het gebied van disability studies. Door het ontwikkelen, delen en toepassen van kennis wil DSiN werken aan sociale verandering en bijdragen aan participatie en inclusie van mensen met beperkingen.
- Landelijk Beraad Studentendecanen | LBS is een beroepsnetwerk van studentendecanen verbonden aan de universiteiten in Nederland.
- Ouders & Onderwijs is een organisatie voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders & Onderwijs helpt én vertegenwoordigt ouders.
- Stichting Accessibility zet zich in voor betere toegankelijkheid van digitale middelen, zoals websites of apps, voor iedereen. Ook voor mensen met een functiebeperking, of voor mensen die digitaal niet vaardig zijn.
Handreikingen
- Informatiekaart voor begeleiding van studenten met dyslexie (ECIO, 2020)
- Rapport Dyslexieverklaringen verschillen tussen scholen nader bekeken (OCW, 2019)
- Protocol Dyslexie Hoger Onderwijs, een inhoudelijke handreiking voor hogescholen en universiteiten om de begeleiding van studenten met dyslexie te optimaliseren (DyslexieCentraal/Fontys (2006: tegen betaling).
- Protocol Dyslexie mbo, handreiking voor docent, coördinator zorg en management (OCW, 2017)
- Informatie over dyslexiehulpmiddelen en hoe je ze optimaal gebruikt. Deze informatie is voor personen met dyslexie, ouders, docenten en dyslexiedeskundigen.
- Dyslexiehulpmiddelen-overzicht: hulpmiddelen, software en apps die handig zijn voor personen met dyslexie. Een dyslexiehulpmiddel kan op verschillende manier ondersteunen bij het lezen en schrijven.
- Fiche studeren met dyslexie (SIHO)
Inspiratie
- Video: Studeren met Lexy. Over een student die samen studeert met Lexy. Zij drukt een stempel op zijn studie. (Deze versie heeft ondertiteling).
- Presentaties webinar SIHO 2021:
Organisaties
Een overzicht van enkele organisaties die studenten met dyslexie mogelijk kunnen ondersteunen. ECIO is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de onderstaande websites en betrouwbaarheid van de organisaties.
- Dyslexie Nederland houdt zich bezig met de kennisoverdracht van wetenschap naar praktijk rond diagnostiek en behandeling.
- Ministerie van VWS
- Rijksoverheid
- Kennispunt MBO informeert over de actuele ontwikkelingen op het gebied van taal en rekenen, onderwijs en examineren, burgerschap, leven lang ontwikkelen en passend onderwijs.
- Balans Digitaal voor ondersteuning van ouders met kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen bij leren en/of gedrag.
- College voor de Rechten van de Mens beschermt, belicht en bevordert de mensenrechten in Nederland. Dit doen zij onder andere door onderzoek, advies en voorlichting.
- Disability Studies in Nederland stimuleert onderzoek en onderwijs op het gebied van disability studies. Door het ontwikkelen, delen en toepassen van kennis wil DSiN werken aan sociale verandering en bijdragen aan participatie en inclusie van mensen met beperkingen.
- Landelijk Beraad Studentendecanen | LBS is een beroepsnetwerk van studentendecanen verbonden aan de universiteiten in Nederland.
- Ouders & Onderwijs is een organisatie voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders & Onderwijs helpt én vertegenwoordigt ouders.
- Stichting Accessibility zet zich in voor betere toegankelijkheid van digitale middelen, zoals websites of apps, voor iedereen. Ook voor mensen met een functiebeperking, of voor mensen die digitaal niet vaardig zijn.
Handreikingen
- Dossier dyscalculie: in dit dossier wordt uitgelegd wat dyscalculie precies is en hoe dit kan worden vastgesteld. Daarnaast beschrijft het dossier welke studiebelemmeringen studenten met dyscalculie kunnen ondervinden en de mogelijke oplossingen voor deze problemen. (ECIO, 2011)
- Informatie over dysgrafie: studenten met dysgrafie (ook wel agrafie genoemd bij volwassenen) zijn beperkt in hun vermogen om te schrijven, zonder dat er een cognitieve stoornis heeft. Bij een studenten met dysgrafie is het handschrift onleesbaar of slecht leesbaar. Vaak schrijft de studenten in een langzaam tempo. (ECIO)
- Artikel Hoe begeleid je mbo-studenten met dyscalculie? (CINOP/ECBO, 2020)
Organisaties
Een overzicht van enkele organisaties die studenten met dyscalculie/dysgrafie mogelijk kunnen ondersteunen. ECIO is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de onderstaande websites en betrouwbaarheid van de organisaties.
- Ministerie van VWS
- Rijksoverheid
- Kennispunt MBO informeert over de actuele ontwikkelingen op het gebied van taal en rekenen, onderwijs en examineren, burgerschap, leven lang ontwikkelen en passend onderwijs.
- Balans Digitaal voor ondersteuning van ouders met kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen bij leren en/of gedrag.
- College voor de Rechten van de Mens beschermt, belicht en bevordert de mensenrechten in Nederland. Dit doen zij onder andere door onderzoek, advies en voorlichting.
- Disability Studies in Nederland stimuleert onderzoek en onderwijs op het gebied van disability studies. Door het ontwikkelen, delen en toepassen van kennis wil DSiN werken aan sociale verandering en bijdragen aan participatie en inclusie van mensen met beperkingen.
- Landelijk Beraad Studentendecanen | LBS is een beroepsnetwerk van studentendecanen verbonden aan de universiteiten in Nederland.
- Ouders & Onderwijs is een organisatie voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders & Onderwijs helpt én vertegenwoordigt ouders.
- Stichting Accessibility zet zich in voor betere toegankelijkheid van digitale middelen, zoals websites of apps, voor iedereen. Ook voor mensen met een functiebeperking, of voor mensen die digitaal niet vaardig zijn.
Handreikingen
- Handreiking informatievoorziening en voorlichting aan studenten met een functiebeperking. (LSVB, ECIO, ISO)
- Handreiking met praktische tips voor docenten voor toegankelijk en inclusief onderwijs. (ECIO)
- Jaarrapport Studeren met een functiebeperking (ECIO) (2018)
Inspiratie
- Animatie: Studeren met een chronische ziekte: over een studente met Epidermolysis Bullosa die haar dag vergelijkt met die van een studente zonder chronische ziekte.
- Informatie over studeren met een nieraandoening (keuze rondom opleiding, onderwijsinstelling, financiën, bij- en omscholing)
- Video: Studeren met een fysieke belemmering. Over student Alex die aan het conservatorium studeert.
- Video: Toetsen, niet minder maar anders: Fysieke beperking. Alex heeft één arm en concentratieproblemen. Hij vertelt hoe hij toch goed examen kan doen. Deze video is onderdeel van een serie filmpjes die is gemaakt in het kader van het project ‘Toetsen, niet minder maar anders’.
- Video: Toetsen, niet minder maar anders: Fysieke beperking (verlamming). Sam is deels verlamd en vertelt hoe hij toch goed zijn studie kan doen. Deze video is onderdeel van een serie filmpjes die is gemaakt in het kader van het project ‘Toetsen, niet minder maar anders’.
- Video: Toetsen, niet minder maar anders: Visuele beperking. Elma heeft een visuele beperking en vertelt wat zij nodig heeft om succesvol te kunnen studeren en haar toetsen te kunnen maken.
- Video: Toetsen, niet minder maar anders: Faalangst. Marlies heeft last van faalangst en vertelt wat zij nodig heeft om succesvol te kunnen studeren en haar toetsen te kunnen maken.
- Wheelmap en HogeNood: handige apps voor onderweg, wanneer je afhankelijk bent van een rolstoel (niet specifiek studiegerelateerd).
Organisaties
Een overzicht van enkele organisaties die studenten met een extra ondersteuningsvraag mogelijk kunnen ondersteunen. ECIO is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de onderstaande websites en betrouwbaarheid van de organisaties.
- Nieren.nl een platform waarop je in gesprek kunt gaan met een professional of waar je kennis en ervaringen kunt uitwisselen met anderen met een nieraandoening.
- Dedicon maakt bestaande tekst en beeld ook waarneembaar voor mensen met een leesbeperking. Voor hen produceren zij aantrekkelijke, alternatieve leesvormen in leesbare, zichtbare, hoorbare of voelbare vorm.
Studentenwelzijn
Studenten met een extra ondersteuningsvraag kunnen naast hun studie niet altijd een bijbaantje nemen. Zeker ook met de coronacrisis zijn de mogelijkheden nog meer beperkt. Studeren met financiële problemen kan ook extra druk met zich meebrengen.
Handreikingen
- Nieuwsbericht over studeren met Wajong
- Factsheet met tips over financieel slim studeren (2020)
Inspiratie
- Kennisdelingssessies voor hoger onderwijsprofessionals rondom financiële ondersteuning voor studenten met een ondersteuningsvraag.
Organisaties
Een overzicht van enkele organisaties die studenten met een extra ondersteuningsvraag mogelijk kunnen ondersteunen. ECIO is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de onderstaande websites en betrouwbaarheid van de organisaties.
- UVW
- Informatiepunt Wajong
- Ieder(in) Netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte.
- Rijksoverheid
- Ouders & Onderwijs is een organisatie voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders & Onderwijs helpt én vertegenwoordigt ouders.
- Kennispunt MBO informeert over de actuele ontwikkelingen op het gebied van taal en rekenen, onderwijs en examineren, burgerschap, leven lang ontwikkelen en passend onderwijs.
- Landelijk Beraad Studentendecanen | LBS is een beroepsnetwerk van studentendecanen verbonden aan de universiteiten in Nederland.
- Balans Digitaal voor ondersteuning van ouders met kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen bij leren en/of gedrag.
- College voor de Rechten van de Mens beschermt, belicht en bevordert de mensenrechten in Nederland. Dit doen zij onder andere door onderzoek, advies en voorlichting.
- Disability Studies in Nederland stimuleert onderzoek en onderwijs op het gebied van disability studies. Door het ontwikkelen, delen en toepassen van kennis wil DSiN werken aan sociale verandering en bijdragen aan participatie en inclusie van mensen met beperkingen.
Handreikingen
- Handleiding studeren met psychische klachten.(2015)
- Infographic over depressies van het Trimbosinstituut. (2016)
- Handreiking voor mediaprofessionals: Suïcide voorkomen via de media. (Trimbos Instituut en 113 zelfmoordpreventie, 2018)
- Ondersteuning voor studenten met psychische klachten bij het maken van de afweging over wat je wel en niet vertelt: Coral 2.0.
- Inventarisatie aanbod laagdrempelige psychische hulpverlening binnen mbo, hbo en wo.(ECIO,2019)
Organisaties
Een overzicht van enkele organisaties die studenten met psychische klachten, stress mogelijk kunnen ondersteunen. ECIO is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de onderstaande websites en betrouwbaarheid van de organisaties.
- 113 Zelfmoordpreventie is de nationale organisatie voor suïcidepreventie. Voel je je somber, leeg en eenzaam? Wellicht zijn dit symptomen van een depressie. Kijk op 113.nl/depressie voor informatie en hulp bij depressie.
- Depressie Vereniging is een landelijke patiëntenvereniging van en voor mensen met een depressie en hun naasten.
- Gezondeboel wil dat het werken aan mentale gezondheid toegankelijk en laagdrempelig wordt voor iedereen. Dit doen ze met een online e-Healthplatform waar online trainingen, Virutal Reality, apps en vragenlijsten samenkomen.
- College voor de Rechten van de Mens beschermt, belicht en bevordert de mensenrechten in Nederland. Dit doen zij onder andere door onderzoek, advies en voorlichting.
- #Ikbenopen onderzoekt de maatschappij met de vraag wat nodig is om openheid over mentale gezondheid en psychische klachten te normaliseren. Zij investeren in bewustwording om te motiveren tot gedragsverandering.
- Landelijk Beraad Studentendecanen | LBS is een beroepsnetwerk van studentendecanen verbonden aan de universiteiten in Nederland.
- Ouders & Onderwijs is een organisatie voor alle ouders met kinderen in de schoolgaande leeftijd. Ouders & Onderwijs helpt én vertegenwoordigt ouders.
- Trimbos Instituut is een onafhankelijk kennisinstituut voor alcohol, tabak, drugs en mentale gezondheid. Zij signaleren, onderzoeken en komen met toepasbare interventies. En zijn aanjager van de maatschappelijke agenda t.a.v. mentale gezondheid en middelengebruik.
Ben je op zoek naar meer handreikingen en tips? Neem dan contact met ons op!
Elke van Doorn
Informatievoorziening
Elke helpt instellingen in het middelbaar en hoger onderwijs in hun ontwikkeling naar flexibel en inclusief onderwijs. Zodat studeren voor iedereen toegankelijk is en drempels voor studenten zoveel mogelijk weggenomen worden. Ze doet dit in diverse projecten, altijd samen met de instellingen zelf, veelal gericht op verbetering van informatievoorziening en (digitale) toegankelijkheid, positieve beeldvorming en toegankelijke toetsing en examinering. Een van haar aandachtsgebieden is studeren met psychische klachten, waarvoor zij trainingen verzorgt. Elke is nieuw(s)gierig, betrokken, doelgericht, houdt van beweging en brengt graag mensen samen. Zij heeft binnen het (beroeps)onderwijs ruime ervaring op het gebied van beleid, innovatie & ontwikkeling, en specifieke ervaring op het snijvlak van onderzoek en communicatie.
Judith Jansen
Flexibel Onderwijs
Judith heeft als projectmanager door haar jarenlange ervaring bij ECIO kennis van zaken van het studeren met een functiebeperking en het organiseren hiervan. Van vloggende studenten tot het scannen van beleid: in haar werk streeft Judith naar toegankelijk, flexibel en inclusief hoger onderwijs.
Marjolein Büscher-Touwen
Toegankelijkheid
Marjolein Büscher-Touwen
Toegankelijkheid
Marjolein is als adviseur vooral werkzaam op het gebied van inclusief en toegankelijk onderwijs voor jongeren met een beperking. In haar werk is ze proactief, kwaliteits-, resultaat- en mensgericht. Marjolein heeft een achtergrond als loopbaanadviseur en projectleider in het wetenschappelijk onderwijs en kent de onderwijspraktijk van binnenuit.
Karien Coppens
Instroom en voorlichting
Karien heeft veel ervaring met vraagstukken en onderzoeken op het snijvlak van beleid, praktijk en onderzoek. Naast proceservaring, heeft ze expertise opgebouwd rondom thema’s als passend onderwijs, onderwijs kwaliteit en het gebruik van data. Ze is een onderzoeker die graag verbindt en organiseert.
Marit Schreurs
Onderwijs & arbeidsmarkt
Marit is als enthousiaste en betrokken adviseur werkzaam op het gebied van inclusief onderwijs en arbeidsmarktvraagstukken. Ze streeft naar een samenleving waarin drempels voor mensen met een ondersteuningsvraag zoveel mogelijk zijn weggenomen. Met haar achtergrond in de sociologie legt ze in haar werk de verbinding tussen maatschappelijke ontwikkelingen, organisaties en studenten. Door vraagstukken vanuit de verschillende perspectieven te doorgronden kom je volgens haar tot duurzamere oplossingen. Marit werkt proactief, analytisch en doelgericht.
Patricia Defesche
Algemeen
Patricia Defesche werkt als communicatieadviseur vooral mee aan grote projecten die zich met een eigen huisstijl dienen te profileren. Het denken over doelgroepen en middelen om deze te bereiken behoort tot haar dagelijkse werkzaamheden. Met haar expertise wordt de inhoud van de projecten waar ze aan meewerkt beter voor het voetlicht gebracht.
Joyce van der Wegen
Onderwijs & arbeidsmarkt
Joyce heeft als doel om met haar projecten toe te werken naar concrete resultaten en maatschappelijke meerwaarde teweeg te brengen. Inhoudelijk ligt haar expertise bij het creëren van een meer inclusief hoger onderwijsstelsel. In elk project streeft zij naar een passend advies voor diegene waar het onderwijs voor bedoeld is: de student.
Franka van de Wijdeven
Algemeen
Als communicatieadviseur (content) adviseert en zoekt Franka naar passende oplossingen. Van daaruit werkt ze aan kwaliteits- en efficiëntieverbetering. Ze heeft expertise met (online)marketing, analyses, procesbegeleiding en -bewaking van website-, instrument-, en huisstijlontwikkeling: dit alles met een duidelijke boodschap voor een optimale klantbeleving.