Dit zijn de winnaars van de ECIO Frank Awards 2019!

Student+ verkiezing 2019

02 december 2019

Den Bosch – 2 december. Vandaag zijn de winnaars van de ECIO Frank Award 2019 bekend gemaakt. Met deze prijs wil ECIO erkenning en waardering vragen voor de extra inspanning, het werk en motivatie die studenten met een ondersteuningsbehoefte (studenten+) dagelijks leveren. In het bijzonder wanneer deze studenten zich inzetten voor hun medestudenten of een directe bijdrage leveren aan de inclusiviteit op hun hogeschool of universiteit.

Een jury bestaande uit Tweede Kamerlid Lisa Westerveld, de minister van gehandicaptenzaken Rick Brink, oud-rector Frank van der Duijn Schouten en student en lid van Jongerenpanel zorg en perspectief Manon Janssen kozen twee winnaars. Richard Horenberg, student aan de Universiteit Utrecht en Jelle Meuwissen afkomstig van de hogeschool Utrecht gingen er vandoor met de prijzen. Beide studenten ontvingen een geldbedrag waarmee ze een verdere bijdrage kunnen leveren aan inclusie op eigen hogeschool of universiteit. De prijzen werden uitgereikt door de Secretaris-Generaal van het ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) Marjan Hammersma. 

Studeren terwijl je in een rolstoel zit, als je chronisch ziek bent of kampt met psychische klachten is te vergelijken met topsport. Het is een bijzondere prestatie die extra inspanning vergt. Met deze verkiezing willen we de studenten die deze bijzondere prestatie dagelijks leveren in het zonnetje zetten.

Joyce van der Wegen, werkzaam bij ECIO

Winnaars van de ECIO Frank Award

Jelle Meuwissen, Hogeschool Utrecht
Foto jelle studentverkiezing
Jelle Meuwissen studeert social work aan de Hogeschool Utrecht. Zijn expertise ligt bij Rouw- en Verlieskunde. Jelle stimuleert en inspireert lotgenoten met workshops en één op één gesprekken op het gebied van verlies van gezondheid. Zo geeft hij workshops waarmee hij andere studenten, personeel, artsen (in opleiding) en andere professionals inzicht geeft in hoe het is om op te groeien met een beperking. Volgens het juryrapport vormt Jelle een belangrijke inspiratiebron voor medestudenten met een ondersteuningsvraag. Door zelf open te zijn over zijn eigen hulpvraag helpt hij studenten direct en indirect. Hij biedt ruimte om te praten over een onderwerp waar niet vaak over gesproken wordt. Jelle zijn bijdrage aan inclusief onderwijs wordt getypeerd door een individuele en persoonlijke aanpak. Door de workshops van Jelle worden zowel studenten als onderwijsprofessionals geholpen. Het brengt hen letterlijk in verbinding met elkaar.

Richard Horenberg, Universiteit Utrecht
Richard horenberg 2
Richard Horenberg studeert geneeskunde aan de Universiteit Utrecht en is initiatiefnemer van het ‘Platform Onbeperkt Studeren’.  Sinds de oprichting in 2017 coördineert Richard het platform en zorgt, naast zijn fulltime studie, voor de dagelijkse sturing. De jury sprak veel waardering uit voor de zelfbewustheid waarmee Richard over zijn eigen functiebeperking vertelt. Hij vormt daarmee een belangrijk rolmodel voor veel andere studenten met een functiebeperking. Volgens het juryrapport maakt hij met het platform ‘Onbeperkt Studeren’, samen met mede studenten, de Universiteit Utrecht een nog meer inclusieve universiteit. Het initiatief ‘Onbeperkt Studeren’ maakt impact op zowel de individuele student als op de gehele onderwijsinstelling. Tot slot ziet de jury Richards bijdrage aan het ‘Platform Onbeperkt Studeren’ ook als een duurzame bijdrage. Dit initiatief draagt hij immers niet alleen, maar samen met medestudenten.

Jiska Stad-Ogier van de Universiteit Leiden en Emma Hoogenraad van de Saxion Hogeschool Enschede waren naast Jelle en Richard genomineerd voor de ECIO Frank Award. De jury sprak eveneens met veel lof over hen en hun bijdrage aan inclusief onderwijs. ECIO geeft aan enorm trots te zijn op álle genomineerde studenten: “Het was een moeilijke keuze voor de jury. Alle genomineerde studenten maken elke dag verschil met hun inzet voor inclusief onderwijs. Wij zijn hier trots op en hopen dat ze een inspiratiebron vormen voor andere studenten met een ondersteuningsbehoefte!”.

Meer informatie over de opzet van de verkiezing en de overige genomineerden?

Gerelateerde artikelen