Wereld Gehandicapten Dag

aandacht voor mensen met een beperking

Logo wereldgehandicaptendag

03 december 2020

3 december is in 1992 door de Verenigde Naties als International Day of Persons with Disabilities verklaard. Een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de mensenrechten en gelijke kansen van mensen met een beperking. Daarom ging Laurentien van Oranje, een van de initiatiefnemers van de Alliantie Digitaal Samenleven vandaag in gesprek met mensen met een functiebeperking. In 2016 werd tevens het ‘VN-verdrag handicap’ van kracht. Een verdrag met afspraken over rechten van mensen met een handicap of chronische ziekte. Hierin staat ook dat de overheid moet zorgen voor een inclusief onderwijssysteem op alle niveaus. Judith Jansen, programmadirecteur van ECIO, lichtte als gast het belang van deze dag voor inclusief onderwijs toe.

Huiskamergesprek met Laurentien van Oranje

Vandaag ging Laurentien van Oranje met bekende en onbekende mensen met een beperking in gesprek. Onder meer met presentatrice Lucille Werner, minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink en studenten. Zij vertelden over hun ervaringen en wat zij vinden van deze internationale dag. Onder de titel ‘De drempels van écht contact’ zocht Laurentien van Oranje tijdens huiskamergesprekken antwoorden op prangende vragen. Wat staat écht contact in de weg? Wat is er in de deze nieuwe digitale samenleving nodig zodat mensen met een beperking gelijkwaardig mee kunnen doen?

L

Lancering vlag voor mensen met een beperking

Vandaag is Nederland een unieke vlag rijker. Initiatiefnemers de Lucille Werner Foundation, Onbeperkt aan de Slag en VodafoneZiggo hebben de vlag ontworpen en vandaag gelanceerd. De vlag staat symbool voor talent, trots en doorzettingsvermogen. De kleurrijke vlag heeft vele lijnen die de wegen symboliseren die mensen met een beperking vaak afleggen.

vier personen staan voor vlag voor mensen met een beperking

Lucille Werner, oprichter Lucille Werner Foundation:

“De weg die iemand met een handicap in het leven aflegt, is niet altijd makkelijk. Maar het is ook goed om op een dag als vandaag hardop uit te spreken dat je talent hebt, van waarde bent en een bijdrage kunt leveren aan de samenleving. Ik hoop dat iedereen vandaag deze vlag toont uit solidariteit naar de 2 miljoen mensen in Nederland met een handicap.”

Saskia Rosmalen, directeur Onbeperkt aan de Slag:

“Het is nog steeds zo dat de werkloosheid onder mensen met een beperking veel hoger is dan gemiddeld. Maar wij verdienen het om te worden gezien als volwaardige deelnemers aan de maatschappij en daarmee dus ook potentiële en getalenteerde medewerkers. Mensen die trots op zichzelf kunnen, maar ook moeten zijn. Daar staat onze vlag voor!”

Pim Brouwers, manager Diversity & Inclusion VodafoneZiggo:

“Door anders te kijken, geef je ruimte aan een grote groep talenten. Onze ervaring is dat juist deze doelgroep vanuit kracht en creativiteit kan denken. Waardoor dat niet alleen een effect heeft op wat ze voor ons doen, maar vooral een positieve en inspirerende impact op hun collega’s. De enige vraag die ik altijd stel is: wat heb je nodig om succesvol te zijn? Vanuit daar starten we de samenwerking.”
(bron: Lucille WernerFoundation)

VN-verdrag voor inclusief onderwijs

In het VN-verdrag handicap is opgenomen dat het onderwijssysteem inclusief moet zijn op alle niveaus. Een onderwijssysteem dat zo is ingericht dat iedereen aan het onderwijs kan deelnemen. ECIO adviseert en begeleidt onderwijsinstellingen in het hoger onderwijs en het mbo bij het implementeren van het verdrag. Laurentien van Oranje is ook beschermvrouwe van ECIO.

Europese focus inclusief hoger onderwijs

Tijdens de ministeriële bijeenkomst op 19 november 2020 legden 48 hoger onderwijsministers met het Rome Communiqué 2020 hun toekomstvisie, prioriteiten en werkpunten voor de toekomst van de EHEA vast. Een goede ontwikkeling is dat, naast innovatie en verbinding, ook inclusie hierin centraal staat.

Gerelateerde items