Terugblik | kennisdelingssessie Online signaleren en begeleiden van studenten met een ondersteuningsvraag – 12 mei 2020

25 mei 2020

Vanwege het coronavirus werken en studeren docenten en studenten vanuit huis. Dat brengt veel uitdagingen met zich mee. Hoe signaleer je nu op afstand de belemmeringen waar de studenten met een ondersteuningsvraag mee te maken hebben, en hoe kun je hen op afstand hierin begeleiden? Deze twee vragen staan centraal in het webinar op 12 mei 2020. Marjolein Büscher-Touwen en Elke van Doorn faciliteerden deze kennisdelingssessie vanuit ECIO.

De ruim 40 deelnemers vertegenwoordigden docenten, studentdecanen, beleidsmedewerkers, studieloopbaanbegeleiders, studiecoaches, studentbegeleider of anders uit het hbo, wo en het mbo. Tijdens het webinar zijn good practices gedeeld, was er ruimte voor het studentenperspectief en via break-outrooms werd in kleine groepjes uitgewisseld over wat er is geleerd, wat moet worden vastgehouden voor de toekomst en wat daarvoor nodig is. De gastsprekers deelden vanuit hun eigen ervaring  tips en goede voorbeelden.

Gastsprekers:

  • Jacco de Haas, coördinator studeren met een functiebeperking, Hogeschool Leiden
  • Franca Hiddink – Lectoraat rehabilitatie Hanzehogeschool
  • Birgit de Vet, student Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
  • Renee Smets, student aan de Open Universiteit

Aanleiding van deze kennisdelingssessie is het feit dat studenten nog niet altijd tevreden zijn over de kennis van medewerkers over studeren met een functiebeperking/ ondersteuningsvraag. Dit blijkt uit onder andere de Nationale Studentenenquête. Ook professionals zelf geven aan zich verder te moeten en willen professionaliseren op dit onderwerp.

In het verslag blikken we terug naar de verschillende programmaonderdelen met verwijzing naar de bijbehorende presentaties. Bekijk hier de presentatie vanuit ECIO.