Terugblik | Congres Suïcidepreventie: ‘van goedbedoelend naar professioneel’

prikkeldraad met wapperend oranje doorschijnende lapidepreventie

27 september 2020

Het congres dat plaatsvond op 10 september 2020, stond geheel in het teken van het opleiden van GGZ-professionals. Deze professionals kunnen in hun werkveld veelal te maken krijgen met suïcidaliteit en suïcidepreventie.

Suïcidepreventie in het curriculum bij opleiding van artsen en hulpverleners

In 2019 heeft de Ivonne van de Ven Stichting met de petitie, die zij op 8 oktober 2019 aanboden aan de staatssecretaris Paul Blokhuis van het Ministerie van VWS, bevorderd dat kennis en vaardigheden voor suïcidepreventie een plaats krijgen in de opleidingen van artsen en hulpverleners. Tijdens het congres werd door verschillende sprekers aandacht besteed aan het inbedden van kennis en vaardigheden voor suïcidepreventie in het curriculum. Eén van de keynotesprekers was dr. David Jobes, bedenker van de Collaborative Assessment & Management of Suicidality (CAMS) approach.

Kijk op www.suicidepreventiecongres.nl voor meer informatie over de onderwerpen en de sprekers op het congres.

Organisatie

Het congres werd mede mogelijk gemaakt door: Rino Amsterdam, 113 zelfmoordpreventie, IASP – International Association Suicide Prevention, GGZ Rivierduinen, NIP – Nederlands Instituut van PsychologenTrimbos Instituut en Ivonne van der Ven stichting.

Suïcidepreventiecongres 2021

Het suicidepreventiecongres is een jaarlijks terugkerend congres. Het volgende Suicidepreventiecongres op vrijdag 10 september 2021, op de dag van de World Suicide Prevention Day.

Help mee zelfmoord voorkomen

Ga het gesprek aan met die ene vriend/ collega /familielid/ sportmaat die mogelijk zelfmoordgedachten heeft. Leer hoe te signaleren, door te vragen en samen hulp te zoeken. Ga naar de website van 113 Zelfmoordpreventie, bekijk de campagne en doe nu de gratis online training suïcidepreventie.

Gerelateerde items

GeestKracht-scholen doorbreken taboe op psychische klachten in het mbo