Netwerk Digitale toegankelijkheid ho/mbo

01 oktober 2020
Inclusief digitaal toegankelijk onderwijs voorkomt uitsluiting van studenten met een functiebeperking. Met onderwijs dat voor iedereen toegankelijk is, voorkom je uitval en studievertraging en vergroot je het welzijn van studenten. Onderwijsinstellingen hebben vanwege het coronavirus snel moeten omschakelen naar digitaal onderwijs. Een uitdaging dat resulteerde in mooie initiatieven. Maar er zijn ook obstakels ervaren.
Krachtenbundeling voor digitaal toegankelijk onderwijs
Om de krachten te bundelen en samen op te trekken voor het realiseren van duurzame oplossingen heeft ECIO in november 2020 het Netwerk digitale toegankelijkheid ho en mbo opgezet. Het netwerk is bedoeld voor: het uitwisselen van ervaringen, kennis delen met elkaar (brengen en halen) en kennis opdoen via experts, good practices in kaart brengen en overdraagbaar maken en het signaleren van knelpunten.
Aandachtsgebieden landelijk netwerk Digitale toegankelijkheid ho/mbo
- Visieontwikkeling
- Beleid: implementeren en borgen
- Verandermanagement: creëren van draagvlak
- ICT
- Leveranciers
- WCAG
- Studenten betrekken
- Rol Marketing en Communicatieafdelingen
- Ondertiteling via AVA: ervaringen van studenten
- Ophalen en delen van good practices
Doelgroep landelijk netwerk Digitale toegankelijkheid ho/mbo
Het landelijk netwerk is voor professionals in het hoger onderwijs en het mbo die op enigerlei wijze betrokken zijn bij digitale toegankelijkheid. Dat kan zijn vanuit de ICT-hoek, de onderwijskant of de marketingcommunicatiekant.
Sluit aan bij het landelijk netwerk Digitale toegankelijkheid ho/mbo
Deelname aan het netwerk is gratis. Vanaf 2021 wordt het landelijk netwerk financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW. Het netwerk komt jaarlijks drie keer bijeen. De bijeenkomsten zijn fysiek onder voorbehoud van de coronamaatregelen, anders online met aangepaste tijden. De drie reguliere bijeenkomsten in 2021 staan gepland op:
- Dinsdag 9 maart 2021 van 13.00 – 16.00 uur
- Donderdag 8 juli 2021 van 13.00 – 16.00 uur
- Dinsdag 23 november 2021 van 13.00 – 16.00 uur
Na ontvangst van jouw aanmelding krijg je direct toegang tot de bestanden op MS Teams van het netwerk. Via dit platform heb je de mogelijkheid tot uitwisseling van ervaringen en het delen van kennis, goede praktijken, knelpunten en adviezen rondom digitale toegankelijkheid.
Over ECIO
ECIO adviseert en ondersteunt hogeronderwijsinstellingen, zodat studenten met een extra ondersteuningsvraag met succes hun opleiding kunnen doorlopen. Lees meer over de activiteiten van ECIO.
Neem contact op voor meer informatie
Elke van Doorn
Informatievoorziening
Elke helpt instellingen in het middelbaar en hoger onderwijs in hun ontwikkeling naar flexibel en inclusief onderwijs. Zodat studeren voor iedereen toegankelijk is en drempels voor studenten zoveel mogelijk weggenomen worden. Ze doet dit in diverse projecten, altijd samen met de instellingen zelf, veelal gericht op verbetering van informatievoorziening en (digitale) toegankelijkheid, positieve beeldvorming en toegankelijke toetsing en examinering. Een van haar aandachtsgebieden is studeren met psychische klachten, waarvoor zij trainingen verzorgt. Elke is nieuw(s)gierig, betrokken, doelgericht, houdt van beweging en brengt graag mensen samen. Zij heeft binnen het (beroeps)onderwijs ruime ervaring op het gebied van beleid, innovatie & ontwikkeling, en specifieke ervaring op het snijvlak van onderzoek en communicatie.
Patricia Defesche
Algemeen
Patricia Defesche werkt als communicatieadviseur vooral mee aan grote projecten die zich met een eigen huisstijl dienen te profileren. Het denken over doelgroepen en middelen om deze te bereiken behoort tot haar dagelijkse werkzaamheden. Met haar expertise wordt de inhoud van de projecten waar ze aan meewerkt beter voor het voetlicht gebracht.
Lissa Groenewoud
Studentenwelzijn
Lissa heeft als projectmedewerker veel ervaring met het plannen en organiseren van bijeenkomsten en evenementen. Ze heeft een groot inlevingsvermogen en kan snel schakelen. Lissa is collegiaal en klantvriendelijk en werkt graag oplossingsgericht om zo tot een succesvol resultaat te komen.