ECIO aan de slag met preventie psychische problematiek in het mbo

17 februari 2021
In ons nieuwe GeestKracht-project gaat ECIO aan de slag met zes mbo-scholen. Samen met deze instellingen gaan we werken aan de preventie van psychische problemen onder mbo-studenten. Door samen met studenten psychische problemen bespreekbaar te maken en taboe’s te doorbreken.
FNO-programma GeestKracht
Het project is onderdeel van het programma GeestKracht van FNO (2020-2025) dat focust op de preventie van psychische problematiek en het beperken van de praktische gevolgen bij jongvolwassenen (16-35 jaar). Centraal staat dat elke jongvolwassene met een psychische kwetsbaarheid zichzelf kan zijn en krachtig kan (blijven) meedoen in de maatschappij.
Doorbreken van taboe en stigma op psychische problematiek in het mbo
Met een tweesporen-aanpak wordt met de zes GeestKracht-scholen gewerkt aan impact op school én daarbuiten. Daarbij ligt enerzijds, op microniveau, de focus op het beter toerusten van jongvolwassenen en professionals op de Geestkracht-school en anderzijds, op mesoniveau, het inspireren van andere scholen met kennisdeling en maatschappelijke agendering. Bijvoorbeeld door de goede voorbeelden van de Geestkracht-scholen te bundelen en aandacht te vragen voor mentale gezondheid in het mbo bij de politiek. De nadruk ligt op preventie van psychische problematiek in het mbo.
Urgentie preventieve aanpak psychische problematiek | feiten en cijfers
In Nederland hebben 840.000 jongvolwassenen (23%) een psychische aandoening (2018, Trimbos-instituut, 2019). Een deel van hen loopt vast binnen het onderwijs, vindt het lastig een passende baan te vinden, ervaart een burn-out, ontwikkelt een angststoornis of is depressief. Uit recent onderzoek van KBA Nijmegen (2020) blijkt dat er geen betrouwbare cijfers zijn over de mate waarin psychische problematiek voorkomt in het mbo. Wel geeft de JOBmonitor 2018 aan dat 40% van de mbo-jongeren last heeft van één of meer (psychische) beperkingen. De geboden ondersteuning is hierbij bepalend: hoe beter de ondersteuning, hoe minder belemmeringen. Echter is juist het taboe op psychische problematiek de belangrijkste reden voor mbo-studenten om geen gebruik te maken van het bestaande ondersteuningsaanbod, zo blijkt uit onderzoek van ECIO naar het aanbod laagdrempelige psychische hulpverlening. Met het project GeestKracht in het mbo willen we psychische problematiek bij mbo-studenten bespreekbaar maken en uit de taboesfeer halen.
Samenwerking preventieve aanpak psychische problematiek in het mbo
ECIO is penvoerder van het project en werkt met haar expertise op inclusief onderwijs samen met jongerenorganisatie JOBmbo, 113Zelfmoordpreventie en zes mbo-instellingen. Drie mbo-scholen hebben hun medewerking al toegezegd.
Meer informatie over mogelijkheden voor deelname als GeestKracht-school in het mbo
Wil je ook aan de slag als mbo-instelling met een preventieve aanpak rondom psychische problematiek? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We bespreken graag met jou de mogelijkheden.
Studiedag | Begeleiden van studenten met psychische klachten
Wil je als onderwijsprofessional je kennis en vaardigheden vergroten voor het begeleiden en ondersteunen van studenten met psychische klachten? Meld je dan aan voor de studiedag op 23 september 2021.
Neem voor meer informatie contact met ons op
Linda Schlundt Bodien
Studentenwelzijn
Linda houdt zich bezig met arbeidsmarktvraagstukken op het gebied van leren en ontwikkelen. Haar opdrachtgevers zijn opleidingsinstellingen,(semi) overheid, brancheorganisaties en bedrijven. Ze is een sterke projectmanager, adviseur en onafhankelijk voorzitter. Haar aanpak is van nature doelgericht, opgewekt en positief.
Elke van Doorn
Informatievoorziening
Elke helpt instellingen in het middelbaar en hoger onderwijs in hun ontwikkeling naar flexibel en inclusief onderwijs. Zodat studeren voor iedereen toegankelijk is en drempels voor studenten zoveel mogelijk weggenomen worden. Ze doet dit in diverse projecten, altijd samen met de instellingen zelf, veelal gericht op verbetering van informatievoorziening en (digitale) toegankelijkheid, positieve beeldvorming en toegankelijke toetsing en examinering. Een van haar aandachtsgebieden is studeren met psychische klachten, waarvoor zij trainingen verzorgt. Elke is nieuw(s)gierig, betrokken, doelgericht, houdt van beweging en brengt graag mensen samen. Zij heeft binnen het (beroeps)onderwijs ruime ervaring op het gebied van beleid, innovatie & ontwikkeling, en specifieke ervaring op het snijvlak van onderzoek en communicatie.
Joyce van der Wegen
Onderwijs & arbeidsmarkt
Joyce heeft als doel om met haar projecten toe te werken naar concrete resultaten en maatschappelijke meerwaarde teweeg te brengen. Inhoudelijk ligt haar expertise bij het creëren van een meer inclusief hoger onderwijsstelsel. In elk project streeft zij naar een passend advies voor diegene waar het onderwijs voor bedoeld is: de student.
Laura Metwally
Studentenwelzijn
Laura werkt als adviseur op een betrokken en verbindende manier. Als religiewetenschapper en interculturele communicatieprofessional kan zij vanuit verschillende invalshoeken vraagstukken benaderen. Kennis moet volgens haar leiden tot verbeteringen in de praktijk. Haar doel is dan ook om duurzame oplossingen te ontwikkelen voor maatschappelijke vraagstukken. Ze werkt kritisch en resultaatgericht en heeft een passie voor leren toegankelijk maken en verbeteren voor iedereen.