Brief aan Tweede Kamer | Behoud online onderwijs op mbo!

17 juni 2020

Op 18 juni staat in het Algemeen overleg van de Tweede Kamer mbo op de agenda. Een belangrijk moment om óók aandacht te besteden aan mbo-studenten met een beperking of een chronische aandoening. Want zij vormen circa 40% van de studentenpopulatie. De coronacrisis heeft gezorgd voor een versnelling in het toepassen van onderwijs en begeleiding op afstand binnen het mbo. Studenten met een beperking hebben daar enorm veel baat bij gehad

Pleidooi voor behoud van online onderwijs in het mbo

In een brief aan de Kamer pleiten Ieder(in), JOB mbo, FNO Jongerenpanel ZeP, SH-Jong, Balans, stichting Studeren en Werken op Maat ervoor dat deze vormen van onderwijs blijven bestaan nu de mbo-instellingen vanaf 15 juni hun deuren weer hebben geopend voor studenten. ECIO onderschrijft deze brief op hoofdlijnen.

Leren, stagelopen en het leggen van contacten op school zijn cruciaal voor het zelfvertrouwen, de toekomstmogelijkheden en het sociale vangnet van elke student. Mbo-studenten met een beperking of chronische aandoening lopen op al deze terreinen tegen forse obstakels aan. Vaak is het onmogelijk de opleiding flexibel te volgen. Stageplekken zijn veelal ontoegankelijk en ze stuiten regelmatig op onbegrip bij docenten en medestudenten. Impliciet krijgen ze zo de boodschap mee, dat ze niet mee kunnen doen, lastig zijn en er niet bij horen. De coronacrisis maakt het nóg urgenter, want een grote groep studenten lijkt buiten de boot te vallen.

In de brief aan de Tweede Kamer wordt gepleit voor:

  • Het behoud van flexibel onderwijs voor studenten met een beperking
  • Werk maken van passend stage-aanbod voor studenten met een beperking
  • Het zorgen voor positieve beeldvorming en kennis over studeren met een beperking.

Het Algemeen overleg start om 10.00 uur en is live te volgen.

Hoe geef je vorm aan onderwijs en begeleiding op afstand?

ECIO kan je daarbij helpen. Lees meer over onze activiteiten en het aanbod voor het vergroten van je expertise.

Blijf up-to-date

Blijf up-to-date als het gaat om studeren met een functiebeperking en studentenwelzijn. Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en volg ECIO op social media.

Gerelateerde items

GeestKracht-scholen doorbreken taboe op psychische klachten in het mbo

Uitwisseling van visies en definities ‘inclusief onderwijs’ in het mbo en hoger onderwijs