Informatie voor studenten

Yes! Eindelijk klaar om de stap te maken naar het mbo, hbo of universiteit! Maar hoe werkt dat eigenlijk als je extra ondersteuning nodig hebt? Het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. We helpen jou met tips en handreikingen en informatie over hoe je als (aankomend) student een beroep kunt doen op extra ondersteuning om te leren zonder belemmeringen. Bekijk ook de  FAQ met veelgestelde vragen en antwoorden over de volgende onderwerpen:

  • Rechten en financiën
  • Doeltreffende aanpassingen
  • Digitale toegankelijkheid van het onderwijs
  • Begeleiding van studenten
  • Stage en werk
  • Functiebeperkingen

Redenen voor ondersteuning

Je kunt om de meest uiteenlopende redenen behoefte aan ondersteuning hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een functiebeperking, chronische ziekte of psychische klachten. Maar ook voor ondersteuning als gevolg van zwangerschap en jong ouderschap, behandeling i.v.m. gendertransitie of mantelzorgtaken.

Tips voor hulpvragen

Ik studeer of ga studeren in het hoger onderwijs

Als je weet dat je extra ondersteuning nodig hebt tijdens je studie, is het slim om van te voren te informeren naar de mogelijkheden. Waar heb je recht op? Bij wie moet je zijn op je nieuwe hbo-instelling of universiteit?

Sleutelmomenten tijdens je studie

Kiezen, aanmelden, kennismaken, betalen, studeren, stage … allemaal sleutelmomenten. En allemaal momenten waarop je extra ondersteuning, hulpmiddelen of voorzieningen misschien heel goed kunt gebruiken. Hoe regel je dat? In de publicaties van onderstaande buttons vind je mogelijke belemmeringen en wie je kan helpen bij het wegnemen ervan. Maar je vindt er ook wat je zelf kunt doen om onderwijs toegankelijker te maken.

wijzende vinger naar brandend lampje:Studieproces in kaart

Ik studeer of ga studeren op het mbo

Gerelateerde items

Alle informatie op 1 plek voor hoger onderwijsstudenten met een functiebeperking