Informatie voor studenten
Yes! Eindelijk klaar om de stap te maken naar het mbo, hbo of universiteit! Maar hoe werkt dat eigenlijk als je extra ondersteuning nodig hebt? Het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. We helpen jou met tips en handreikingen en informatie over hoe je als (aankomend) student een beroep kunt doen op extra ondersteuning om te leren zonder belemmeringen. Bekijk ook de FAQ met veelgestelde vragen en antwoorden over de volgende onderwerpen:
- Rechten en financiën
- Doeltreffende aanpassingen
- Digitale toegankelijkheid van het onderwijs
- Begeleiding van studenten
- Stage en werk
- Functiebeperkingen
Redenen voor ondersteuning
Je kunt om de meest uiteenlopende redenen behoefte aan ondersteuning hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een functiebeperking, chronische ziekte of psychische klachten. Maar ook voor ondersteuning als gevolg van zwangerschap en jong ouderschap, behandeling i.v.m. gendertransitie of mantelzorgtaken.
Tips voor hulpvragen
- Ervaar je een belemming tijdens je studie of bijvoorbeeld wanneer je stage wilt gaan lopen? Ben je als ouder op zoek naar organisaties die ook jou wellicht advies kunnen geven? Op deze website vind je contactgegevens van organisaties die je mogelijk daarbij kunnen ondersteunen.
- Iedere hbo of universiteit heeft een contactpersoon voor studenten met een ondersteuningsvraag. Met deze
- contactpersoon van je onderwijsinstelling neem je contact op wanneer je vragen hebt of meer informatie wilt.
- Deel je ervaringen met de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zodat zij in samenspraak met de onderwijsinstellingen en het ministerie van OCW het afstandsonderwijs kunnen verbeteren.
- Deel ook jouw ervaringen met een blog of vlog. Met een inkijkje in jouw ervaringen inspireer je anderen, zowel onderwijsmedewerkers maar ook je medestudenten. Samen werken we aan inclusiever onderwijs! We zijn zeer benieuwd naar je ervaringen. Laat het ons weten!
- Loop je tegen problemen vanwege de coronacrisis? Meld dit bij het studentenmeldpunt COVID-19.
- Lees meer nieuws over passend onderwijs in coronatijden.
- Corona en loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) op het hbo: nieuws, handige links, tips en goede voorbeelden (ExpertisepuntLOB)
- COC lanceert ‘s werelds eerste veilige ontmoetingsapp voor lhbt-jongeren.
Ik studeer of ga studeren in het hoger onderwijs
Als je weet dat je extra ondersteuning nodig hebt tijdens je studie, is het slim om van te voren te informeren naar de mogelijkheden. Waar heb je recht op? Bij wie moet je zijn op je nieuwe hbo-instelling of universiteit?
Studietips
Met onze studietips zoek je naar oplossingen voor jouw belemmeringen in je studie.
Sleutelmomenten tijdens je studie
Kiezen, aanmelden, kennismaken, betalen, studeren, stage … allemaal sleutelmomenten. En allemaal momenten waarop je extra ondersteuning, hulpmiddelen of voorzieningen misschien heel goed kunt gebruiken. Hoe regel je dat? In de publicaties van onderstaande buttons vind je mogelijke belemmeringen en wie je kan helpen bij het wegnemen ervan. Maar je vindt er ook wat je zelf kunt doen om onderwijs toegankelijker te maken.
Ik studeer of ga studeren op het mbo
- Raadpleeg de website mbotoegankelijk.nl waar je alle informatie vindt over studeren met een ondersteuningsvraag.
- Je kan ook voor vragen terecht bij JOB MBO, Kennispunt MBO Onderwijs & Examinering of het Studentenservicecentrum op je eigen onderwijsinstelling.
Heb je nog vragen? Neem contact op
Elke van Doorn
Informatievoorziening
Elke helpt instellingen in het middelbaar en hoger onderwijs in hun ontwikkeling naar flexibel en inclusief onderwijs. Zodat studeren voor iedereen toegankelijk is en drempels voor studenten zoveel mogelijk weggenomen worden. Ze doet dit in diverse projecten, altijd samen met de instellingen zelf, veelal gericht op verbetering van informatievoorziening en (digitale) toegankelijkheid, positieve beeldvorming en toegankelijke toetsing en examinering. Een van haar aandachtsgebieden is studeren met psychische klachten, waarvoor zij trainingen verzorgt. Elke is nieuw(s)gierig, betrokken, doelgericht, houdt van beweging en brengt graag mensen samen. Zij heeft binnen het (beroeps)onderwijs ruime ervaring op het gebied van beleid, innovatie & ontwikkeling, en specifieke ervaring op het snijvlak van onderzoek en communicatie.
Joyce van der Wegen
Onderwijs & arbeidsmarkt
Joyce heeft als doel om met haar projecten toe te werken naar concrete resultaten en maatschappelijke meerwaarde teweeg te brengen. Inhoudelijk ligt haar expertise bij het creëren van een meer inclusief hoger onderwijsstelsel. In elk project streeft zij naar een passend advies voor diegene waar het onderwijs voor bedoeld is: de student.