Werk productiever door minder energie goed te benutten

22 oktober 2019

Blogger/vlogger: Fenna – Hou Het Luchtig

Ik ben Fenna van Kerckhoven, 21 jaar en ik blog en vlog onder de naam Hou Het Luchtig. Een website waar ik de positieve kant van een beperking laat zien.

Productiever worden & energie beter benutten met tips die voor mij helpen! Je wilt namelijk met de energie die je hebt productief werken om stappen vooruit te zetten. Tenminste dat is wat ik wil. Ik heb weinig energie, dus de energie die ik besteed aan werk of studeren moet zo goed mogelijk worden benut. Ik zit in mijn tentamenweken, dus veel leren; concentratie en focus houden.

4 tips om productiever te worden

 • Maak de afleiding minimaal
  Ik zet altijd mijn mobiel op vliegtuig stand als ik mij moet concentreren. Dat zorgt al voor een hele boel rust. Maar, ik heb eigenlijk nooit naar de meldingen gekeken die ik op mijn laptop ontvang. Tijdens werken of studeren zit je toch vaak achter je laptop. Om de paar minuten komt er een email binnen, pop up 1. Daarna een facebook bericht waar je in bent getagd, pop up 2. Weer een aantal minuten later, een update van je computer die klaar staat, pop up 3. En dan weer een email, pop up 4. Ga zo maar door. Je wordt constant afgeleid. Als je je energie goed wilt gebruiken en productief wilt werken moet je geconcentreerd blijven. Dus zet die meldingen op je laptop uit om productiever te werken!
 • Zoek rust
  Ik slaap vaak tussen de middag als ik moe ben, maar ik ben chronisch moe en ik slaap niet elke middag. Vaak als ik écht heel moe ben. Maar wanneer mijn concentratie weg was ben ik afgelopen week toch paar keer in bed gedoken. 45 min of 30 minuten oogjes dicht. Daarna kon ik weer met een fris en uit gerust hoofd beginnen. Ik werd daarna productiever en had mijn taken sneller af. Wanneer je dit een beetje te veel vind (heb ik soms ook), gebruik dan meditatietechnieken. Gebruik de app Headspaceof ga zitten en focus op je ademhaling. Ook dit zorgt ervoor dat je je concentratie terugvindt en weer fris kan beginnen.
 • Beweeg!
  Tijdens de afgelopen leer-week ben ik elke dag naar buiten geweest om minimaal 30 minuten te lopen (persoonlijk record). Dit was heerlijk, en het weer zat ook mee! Ik begon met leren, na een uur stond ik op om een klein rondje (5 a 10 minuten) met het hondje te lopen. Wanneer ik klaar was met leren stond ik weer op om 20 tot 30 minuten te wandelen. Ik merkte dat mijn rug dit fantastisch vond. Veel minder last van mijn rug en hoofd na een dag zitten werken. Maar ook voor de productiviteit was het goed. Tijdens het korte stukje lopen kon ik even mijn gedachte verzetten om daarna weer geconcentreerd te werken. En aan het eind van de dag kon ik door de wandeling beter mijn hoofd leeg maken.
 • Focus
  FOCUS! Je hebt het nodig als je productief wilt werken. Voor mij betekent dit, doe 1 ding tegelijkertijd. Dus niet je mail openen als dat voor je taak niet nodig hebt. Niet je Facebook openen als dat niet nodig is. Niet je Web WhatsApp aanzetten als dat niet nodig is. Voor je het weet staat alles aan, heel je computer staat aan. Terwijl je alleen een Word document en een internet tabblad nodig had. Hierdoor raak je afgeleid (lees punt 1) en je verliest focus waardoor je minder productief bent. Dus, focus om productiever te werken

Bovenstaande tips hielpen mij enorm om de energie die ik heb beter te benutten.