Studievertraging: zo erg is het helemaal niet

08 januari 2019

Blogger/vlogger: Jessica de Vroege

Hallo! Mijn naam is Jessica. Ik ben studente Social Work aan de Hogeschool Rotterdam en ik studeer met een visuele beperking. Ik hoop met mijn blogs voor ECIO te bereiken om andere studenten te informeren, herkenbaarheid, een lagere drempel en vooral dat het leuk is om te lezen!

Een veertje dat vliegt door de lucht, gedreven door de wind. Kwetsbaar, zacht en licht maar met een stevige basis. Het vliegt, vliegt en vliegt maar waarheen? Het veertje kan overal terecht komen. Zo verloopt het ook met de mens soms. Lopen, dwalen, verdwalen. Allemaal vragen. Twijfels. Angst. Onzekerheid. Ga ik wel de goede richting op? Maar wat nu als je je richting hebt bepaald, de route hebt uitgestippeld, maar onderweg toch verdwaald?

Verward onderweg. Waar kom ik terecht? Net zoals het veertje weet ik het niet.

Maar verdwalen is helemaal niet zo erg. Zie het licht. De kleuren.

 Ruik de geuren. Hoor alle mooi geluiden. Voel aan veertjes met je handen. Voel dat je kwetsbaar bent, net zoals het dwalende veertje.

Verdwalen, dwalen, lopen. Terug in de richting. Een nieuwe richting.

Vol met nieuwe inzichten, nieuwe krachten en kansen.

Verdwalen en vertragen betekende voor mij ontdekken en groeien. Verdwalen: openstellen en opnieuw jouw richting vinden.

Bovenstaande tekst heb ik geschreven als eindwoord voor mijn portfolio. Het afgelopen halfjaar heb ik een vertragingstraject gevolgd op mijn opleiding. Dat houdt in dat je met andere studenten in een klas terecht komt die om uiteenlopende redenen studievertraging hebben opgelopen en begeleiding krijgt om herkansingen te maken. Mijn reden om te vertragen was het volgen van een revalidatietraject. De reden ook waarom ik een tijdje geen blog heb geschreven.

In mijn tweede studiejaar ben ik zeer slechtziend geworden en ging het studeren even niet meer helemaal. Eerst vond ik vertraging verschrikkelijk moeilijk. Ik vond dat ik gefaald had. Tijdens het revalidatietraject ben ik tot de ontdekking gekomen dat dit de juiste keuze was; en studievertraging is helemaal niet zo erg. Het derde studiejaar van mij hbo opleiding ga ik zelfs in anderhalf jaar volgen, omdat dit beter is voor mijn gezondheid.

Waarom vertel ik dit? Ik wil andere studenten die gaan vertragen of studievertraging al hebben gelopen meegeven dat jouw ontwikkeling en eigen tempo het belangrijkste is. Jij bent uniek en hoeft niet mee te doen met de meerderheid.

Vanuit mijn ervaring een aantal tips voor eventuele studievertraging:

  • Maak jouw ideeën, gevoelens en keuzes bespreekbaar bij een studentendecaan. Studentendecanen kunnen jou niet alleen helpen aan een aangepast studieprogramma, maar ook op financieel gebied meekijken en regelingen aanvragen wanneer vertraging is door bepaalde omstandigheden.
  • Bespreek het ook met mensen in jouw naaste omgeving die je vertrouwt. Huilen mag :).
  • Bedenk jezelf: Ik ben niet zwak, maar heel sterk en moedig dat ik voor mijzelf heb gekozen.
  • Inzicht. Maak planningen, stel doelen op, maar schrijf op op een manier die voor jou werkt over wat je wil bereiken tijdens de studievertraging. Dingen afstrepen die behaald zijn, geeft ook een goed gevoel.
  • Maak plezier! Nu de studie meer op de achtergrond is, kan er ruimte zijn voor leuke dingen. Zelf ben ik een theatercursus gaan volgen, omdat ik het leuk vind en om zelfvertrouwen te ontwikkelen.
  • Je staat er nooit alleen voor!

Samengevat: studievertraging is helemaal niet zo erg als het lijkt. Het mag ook moeilijk zijn, dat is gezond. Wie weet wat tot mooie inzichten het kan leiden!

Gerelateerde artikelen

ECIO lanceert landelijke Kennisbank Studentenwelzijn ter bevordering welbevinden studenten