Studerende mantelzorger over de impact van zorgtaken tijdens de coronacrisis

student aan het werk

28 mei 2020

Annelies ter Apel studeert aan de universiteit en heeft zorgtaken voor haar beide ouders. Een zware belasting, zeker nu ten tijde van de coronacrisis, met grote impact op haar studie. Een verhaal voor meer begrip bij begeleiding vanuit de onderwijsinstelling en aandachtspunten voor het Expertiselab Jonge mantelzorgers waarin ECIO participeert. Wij stelden Annelies enkele vragen waarop ze antwoord geeft.

Wat zijn je zorgtaken en voor wie?

“Ik heb zorgtaken voor mijn beide ouders. Mijn vader heeft een functiebeperking en is aan zijn rolstoel gebonden. Mijn moeder heeft een chronische ziekte. Mijn zorgtaken zijn gericht op de huishouding, financiën en administratie. Dit kost mij wekelijks ongeveer tien tot vijftien uur. Daarnaast ga ik ook vaak met mijn ouders in gesprek om hen emotioneel te steunen.”

Beschrijf je studiedruk vanwege je zorgtaken én de coronacrisis

“Vanwege de coronacrisis moet ik thuis studeren. Dit is erg lastig omdat ik me thuis moeilijk kan concentreren op mijn schoolwerk. Hiervoor associeerde ik mijn thuis met rust en ‘me-time’. Ik werkte vooral op de universiteit aan mijn thesis. Nu voel ik me letterlijk opgesloten. Ik ga nu alleen de deur uit om te werken en zorg te verlenen aan mijn ouders. Ik ben momenteel druk bezig met het schrijven van mijn thesis. Ik ervaar mijn thuissituatie met druk en stress, waardoor ik ook slechter slaap en overdag niet uitgerust ben. Ik heb inmiddels een jaar studievertraging opgelopen vanwege mijn zorgtaken.”

Is de begeleiding vanuit de onderwijsinstelling op de hoogte van je zorgtaken?

“De studentendecaan is op de hoogte van mijn zorgtaken. In het begin van de coronacrisis heeft zij een online-lunch georganiseerd, waarbij ik helaas niet aanwezig kon zijn. Haar belangrijkste bijdrage is dat ik weet dat ik altijd bij haar terecht kan als het me allemaal weer te veel wordt. Het doet me goed om te weten dat men aan ons denkt en dat we niet alleen staan tijdens deze vreemde situatie.”

Heb je hulp, steun en begrip van naasten?

“Vanwege het coronavirus komen mijn broer en zussen niet meer thuis. Ze ondersteunen wel mijn ouders bij bezoeken aan het ziekenhuis. Tot op zekere hoogte kan ik mijn zorgen wel met mijn vrienden delen. Maar ik denk niet dat zij alles volledig begrijpen. Je begrijpt het pas wanneer je zelf een zo’n situatie zit. Ik wil ook niet te zeurderig overkomen en het is belangrijk om het ook over de leukere dingen te hebben.”

Heb je een tip voor andere studenten met mantelzorgtaken?

“Houd vooral hoop. Geef toe aan je emoties, een flinke huilbui lucht soms op.”

Wat is je tip voor begeleiders vanuit de onderwijsinstelling?

“Een weekje rust, buiten de kerst- en zomervakantie zou mij meer rust geven. Daarnaast zou ik het waarderen als docenten geen e-mails in de avond of weekend sturen. Dit verhoogt voor mij de werkdruk en extra stress.”

Annelies ter Apel is een pseudoniem, haar echte naam is bij de redactie bekend.

Deel ook jouw verhaal!

Ervaar jij ook belemmeringen tijdens je studie door jouw functiebeperking of ondersteuningsbehoefte? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal.