Studeren met een autismespectrumstoornis (ASS)

17 juli 2020

Annabel ter Aar vertelt over haar ervaringen met het studeren met een autismespectrumstoornis (ASS). Als vierdejaars hbo-student volgt ze de opleiding Ergotherapie. Inmiddels heeft Annabel al enkele stages voor het opdoen van praktijkervaring doorlopen. Haar verhaal geeft inzicht in haar belemmeringen door ASS en hoe je deze bij een juiste aanpak kunt minimaliseren. Ook haar omgeving speelt daarbij een bepalende factor.

Het effect van onbewuste beperkingen

“De eerste twee studiejaren heb ik zonder problemen doorlopen. Ik merkte wel dat de studie mij meer tijd koste dan de veel andere studenten. Tijdens mijn eerste stage ervaarde ik de eerste belemmeringen. Het uitvoeren van behandelingen vond ik heel spannend. Als een cliënt heel emotioneel werd, dan wist ik niet hoe ik moest reageren. Ik had daarnaast heel veel tijd nodig om mijn plek te vinden op de stage. Ik vond het ook heel lastig om te weten wat er van mij werd verwacht tijdens de stage. Ik kreeg vaak te horen dat ik te gesloten was en veel meer initiatief moest nemen. Ondanks dat ik mijn uiterste best deed, kwam dit er totaal niet uit. Uiteindelijk heb ik professionele hulp gezocht en gewerkt aan mijn zelfvertrouwen. Op mijn tweede stage had ik de zelfde problemen als op mijn eerste stage. Uiteindelijk heb ik toen de diagnose ASS gekregen. Dit zorgde ervoor dat ik mezelf beter begreep en ik ook beter kon plaatsen waarom sommige aspecten van stage moeilijker zijn voor mij.

Het effect van bewuste beperkingen

Net voor de coronacrisis was ik aan een nieuwe stage begonnen. Ik merkte dat het voor mij hielp om open en eerlijk te zijn over wat ik moeilijk vind en waarom. Voor deze stage heb ik voor een kleinere stageplek gekozen en heb ik het rustig opgebouwd. Dit gaf mij meer rust. Het is voor mij belangrijk dat ik mijn eigen tempo kan bepalen. Ik heb vaak meer tijd nodig om te wennen en om erachter te komen wat de ongeschreven regels zijn. Daarnaast heb ik vaker overleg met mijn stagebegeleiders om verwachtingen af te stemmen. Stage lopen kost mij ook veel energie. Daarom loop ik drie dagen stage in plaats van de voorgeschreven vier dagen.

De impact van de omgeving

Na mijn diagnose ASS adviseerde een docent om van studie te wisselen omdat ASS en sociale beroepen niet samen zouden gaan. Ik ervaar dat er vaak wordt gedacht in problemen en niet in mogelijkheden. Dat is jammer als een docent zo iets zegt werkt dat niet motiverend als je net een diagnose hebt gehad. Ik wil ook niet anders benaderd worden dan andere studenten. Ik heb graag dat mensen eerlijk zijn. Het is voor mij belangrijk wanneer mensen duidelijk zijn met wat ze bedoelen. Dit voorkomt misverstanden. Het is bij een studie belangrijk dat niet wordt vastgehouden aan wat voor de meeste studenten werkt, maar dat er ook ruimte is om maatwerk te leveren waar nodig. Op deze manier kan ik mijn studie en stage op een goede manier afronden.

De impact van het coronavirus

Door het coronavirus moest ik stoppen met mijn stage. Dit zorgde bij mij vooral voor extra stress door de onverwachte verandering. Doordat ik stage liep had ik maar één keer per week les. Ik vond de online lessen op veel vlakken juist ook fijn. Het scheelde mij veel reistijd en online les krijgen is ook rustiger dan in een vol klaslokaal.

Tips

De tips die Annabel wil meegeven is dat onderwijswijsprofessionals, die studenten met ASS begeleiden, moeten denken in mogelijkheden en dat de verwachtingen, bij bijvoorbeeld een stage, duidelijk zijn. Voor studenten die ook ASS hebben, adviseert Annabel om vooral naar jezelf te luisteren. “Jij kent jezelf het beste. Laat je niet ontmoedigen door anderen. Bij ASS zitten niet alleen valkuilen het zorgt ook voor mogelijkheden en kwaliteiten. Loop je ergens tegen aan, bespreek dit met anderen en zoek tijdig professionele hulp.”

Annabel ter Aar is een pseudoniem, haar echte naam is bij de redactie bekend.

Deel ook jouw verhaal!

Ervaar jij ook belemmeringen tijdens je studie door jouw functiebeperking of extra ondersteuningsvraag?
Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. Via onderstaande button vind je de vragenlijst als input voor jouw verhaal. Samen met jou maken wij daarvan een ervaringsverhaal met impact!