Solliciteren met ASS

25 januari 2019

Blogger/vlogger:Jeroen van Dijk

Jeroen is laatstejaars in zijn opleiding ICT en blogt over zijn ervaring met solliciteren met ASS.

Vanuit de begeleiding werd ons gevraagd om een blog te schrijven over hoe het is om te leven met autisme op het gebied van werk of school of andere dingen. Aangezien ik vorig jaar een stage gezocht heb, heb ik besloten hierover te schrijven. Het doel van deze blog is om mensen een beeld te geven hoe het is om te solliciteren met ASS en wat de dingen zijn die hier voor mij bij kwamen kijken.

Laat ik beginnen met een korte introductie met relevante informatie. Ik ben Jeroen, ben 20 jaar en begin het komende studiejaar aan het vierde en laatste jaar van mijn HBO-ICT-studie. Aan het eind van het tweede jaar moest ik voor mijn studie een stage zoeken in een duo. Het vinden van dit duo was voor mij niet lastig, omdat ik een studiegenoot heb waar ik veel van mijn huiswerk mee doe.

School had dit ingericht in de vorm van opdrachten waarvan je de opdrachtgever kon contacteren, waarna je kon vragen naar een sollicitatiegesprek. Vanuit mijn school is er een coördinator pASSend werk die mensen met ASS helpt met het zoeken naar stage- en afstudeerplekken. Ik wilde het in eerste instantie zelfstandig proberen en we hebben daarom gesolliciteerd bij drie bedrijven. Het eerste bedrijf had al studenten gevonden, maar voor de andere twee bedrijven werden we uitgenodigd voor een gesprek.

Ik nam deze gesprekken heel serieus. Ik had namelijk de mindset dat ik moest laten zien wat ik allemaal kon. Het was ook iets nieuws, waardoor het erg spannend was. Daarom hadden wij van tevoren een handleiding gevolgd van een gevraagde programmeertechniek, en dit vervolgens op beide cv’s gezet. Dit viel natuurlijk door de mand. Ik ben ook iemand die bij eerste gesprekken met meerdere mensen het moeilijk vind aan het woord te komen en mij daarin te uiten. Mijn eerste indruk achterlaten is dan oppervlakkig.

Het eerste gesprek was bij een relatief klein bedrijf die veel spontaniteit stimuleerde en waar de sfeer erg losjes was. Dit knapte mij eigenlijk best af, omdat ik koetjes en kalfjes en sociale gesprekken lastig en spannend vind. Het tweede gesprek was bij de politie, wat een vrij strakke organisatie is. Wij moesten voor het politiebureau gaan staan en op de telefoon bellen zodra wij er waren. Wij kwamen uiteindelijk vijf minuten te vroeg aan en belden toch maar alvast.

Toen wij binnengelaten werden, werden we geleid naar de kamer waar het gesprek zou zijn. De persoon die ons binnengelaten had, moest vervolgens nog iets halen waardoor wij met een andere medewerker van de politie alleen gelaten werden. En ja, wat moet je dan doen? Hij stelde ons vragen, maar het lukte mij niet om een goed gesprek te doen, omdat ik het lastig vind om het koetjes en kalfjes-gesprek te doen. Ook bij dit gesprek kwam ik lastig aan het woord. Mijn stagezoek-genoot was veel aan het woord. Het gesprek liep daarom in mijn ogen slecht.

Na een paar dagen kregen we van beide organisaties te horen dat wij het niet geworden waren. De politie gaf ook nog een reden: ze vonden dat ik te weinig aan het woord was geweest. Dit vond ik jammer, maar we moesten toch door. Ik heb mij daarom alsnog aangemeld bij de coördinator pASSend werk. We waren inmiddels over de deadline heen. Na dit gesprek moesten wij open sollicitatiebrieven en cv’s opsturen, waarna zij een geschikt bedrijf zou zoeken. Dit lukte.

Bij dit sollicitatiegesprek kwam al vrij snel naar voren dat dit iemand was die ervaring had met ASS. Hij stelde me op zijn gemak en gaf mij de kans te praten. Hij gaf ook al vrij snel aan dat er bij zijn bedrijf wel plek was. Dit stelde mij gerust en ik heb uiteindelijk bij dit bedrijf stage gelopen, gevolgd door vakantiewerk die zomer.

Als ik nu terugkijk, zou ik het in het algemeen op dezelfde manier doen, als ik nog een keer een stage zou moeten zoeken. Het is in mijn ogen niet slecht om te kijken of je dingen op eigen benen kunt doen. Ik heb vanaf het moment dat ik dacht dat ik het zelf niet meer kon, hulp ingeschakeld. Het is voor je persoonlijke ontwikkeling altijd belangrijk om uitdagingen aan te gaan.

Dingen die ik wel anders zou doen, zouden bijvoorbeeld zijn dat je nooit vaardigheden op je cv moet schrijven die je niet beheerst. Hierdoor val je namelijk vaak door de mand. Daarnaast heb je er alleen maar baat bij dat je een correct beeld van jezelf achterlaat. Dat schept namelijk de juiste verwachtingen.

Deze blog is gepubliceerd in de nieuwsbrief van Stumass – Wonen voor studenten met ASS. Zie https://asspectga.wordpress.com/2018/07/30/solliciteren-met-ass/