Professionaliseringsworkshop voor betere begeleiding van studenten met een beperking

Jelle meuwissen1

28 mei 2020

Hbo- en wo-studenten met het beste initiatief voor het inclusiever maken van hun onderwijsinstelling, ontvangen jaarlijks de ECIO Frank Award met een geldbedrag van € 1000,-. Jelle Meuwissen ontving in december 2019 de allereerste ECIO Frank Award in de categorie hogescholen. Met dit bedrag wil Jelle een workshop ontwikkelen voor onderwijsprofessionals en loopbaanbegeleiders om studenten met een beperking beter te begeleiden. Wij vroegen Jelle hoe staat met de vordering voor de ontwikkeling van deze workshop. Jelle vertelt:

Activiteiten rondom de ontwikkeling van de workshop

“Met de workshop wil ik onderwijsprofessionals en SLB-ers beter inzicht geven in hoe het is om te studeren met een beperking en hoe zij daarbij het beste kunnen aansluiten bij studenten met een beperking en kunnen doorpakken met lesmethodieken of anders. Ik heb verschillende oriënterende gesprekken gevoerd met stakeholders die ik bij dit project wil betrekken. Dit zijn collega’s op de Hogeschool Utrecht en een ervaren trainer buiten de Hogeschool Utrecht. Ik heb ook nog een aantal gesprekken op de planning staan over hoe we gebruik kunnen maken van ervaringsdeskundigheid binnen deze training. De gesprekken die ik tot dusver heb gehad zijn leuke gesprekken geweest. Iedereen die ik sprak is bereid om mee te denken en ze vinden allemaal dat inclusiviteit een belangrijk thema is. Zoals het er nu uitziet ga ik de training verzorgen samen met een SLB-er die ervaring heeft met trainen en die net als ik, affiniteit heeft met handicapbeleving. Omdat ik in eerste instantie bezig was met het ontwikkelen van een andere training, gericht op studenten die een ingrijpend verlies meemaken tijdens hun studietijd, is het tot nu toe bij deze gesprekken gebleven.

Verduurzaming workshop

Ik heb ook nagedacht over het verduurzamen van mijn workshop. Ik wil de training aanbieden in het TLN (The Learning Network) van de Hogeschool Utrecht. Dit is een professionaliseringsplatform voor onderwijsprofessionals om zich verder te kunnen ontwikkelen.

Wat is de impact van het coronacrisis op jezelf en je studie?

Ik heb gemerkt dat ik mijzelf in het begin van de coronauitbraak toch even opnieuw heb moeten “uitvinden”. Dit zal voor veel mensen herkenbaar zijn denk ik. Oppassen met contacten, afspraken enzovoort. Omdat ik niet lang in een rij kan staan, was bijvoorbeeld het boodschappen doen ook voor mij een uitdaging. Ik heb inmiddels mijn werkzaamheden weer volledig kunnen oppakken. Vanwege de coronacrisis was ik de afgelopen tijd ook erg druk met het Student Support Centre, waar ik stage loop, om deze van offline naar online aan te bieden. Deze situatie heeft er aan bijgedragen dat de activiteiten rondom de organisatie van de workshop enige vertraging heeft opgelopen. Ik ben nu druk bezig met het afronden van mijn stage en langzaamaan aan het afstuderen.”

Meer over Jelle

Jelle studeert Social work aan de Hogeschool Utrecht. Met workshops geeft hij andere studenten, personeel, artsen (in opleiding) en andere professionals inzicht in hoe het is om op te groeien met een beperking en hoe je hier als professional bij kunt aansluiten, zonder direct oplossingsgericht te denken. Erkenning voor de impact van verlies in brede zin staat hierbij centraal. Jelle loopt nu stage bij het ‘Student Support Centre’ waarbij hij zijn kennis en ervaringsdeskundigheid gebruikt om de gehele hogeschool inclusiever te maken.