Professionaliseringsslag digitaal toegankelijk onderwijs | Hogeschool Utrecht

29 oktober 2020
Digitale toegankelijkheid maakt voor een grote groep studenten het verschil om wel of niet te kunnen studeren en hun studie op tijd te kunnen afronden. Ruim 30% van de studenten heeft een functiebeperking en 10% van de studenten ervaart hierdoor belemmeringen. Hogeschool Utrecht maakt werk van digitale toegankelijkheid en ECIO ondersteunt hierbij.
Online training digitale toegankelijkheid
ECIO organiseerde op 6 en 7 oktober 2020 een online training over digitale toegankelijkheid in het onderwijs. Medewerkers uit diverse onderdelen van de organisatie deden mee; van studentendecanen en docenten, tot webredacteuren, marketing & communicatie en informatiespecialisten bibliotheek. Tijdens de training zijn de richtlijnen voor digitale toegankelijkheid voor onder andere de onderwijssystemen, de interne en externe websites en online lesmaterialen zoals Word- en pdf-documenten behandeld.
Een blinde student en medewerker demonstreerden het gebruik van voorleessoftware om de digitale informatie eigen te maken. De deelnemers kregen hiermee inzicht in de ervaren belemmeringen. Het werd direct duidelijk tot welke chaos een niet goede toegankelijkheid leidt.
“Ik was aan het einde van de training erg enthousiast, met name na de praktische demonstratie, en zou graag de training ook voor het hele team studentendecanen willen organiseren
”
Michiel van den Anker (HU)
Zicht op belemmeringen tijdens de sleutelmomenten van het studieproces
Om zicht te krijgen op de belemmeringen, die studenten met een ondersteuningsvraag ervaren, organiseerde ECIO eerder ook procesworkshops voor onderwijsprofessionals en studenten van Hogeschool Utrecht. Er werden diepgaande discussies gevoerd over de verschillende sleutelmomenten en werd onder meer ingegaan op de procesdoelen, de risico’s, bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Met een actielijst en het benoemen van een actie-eigenaar zijn ook de knelpunten en degenen die hierbij betrokken moeten worden per sleutelmoment in kaart gebracht.
Meer informatie
Wil je met je onderwijsinstelling ook stappen zetten in het verder professionaliseren van digitaal onderwijs en optimale inrichting van de studentprocessen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken.
Neem voor meer informatie over inclusief onderwijs contact met ons op
Elke van Doorn
Informatievoorziening
Elke helpt instellingen in het middelbaar en hoger onderwijs in hun ontwikkeling naar flexibel en inclusief onderwijs. Zodat studeren voor iedereen toegankelijk is en drempels voor studenten zoveel mogelijk weggenomen worden. Ze doet dit in diverse projecten, altijd samen met de instellingen zelf, veelal gericht op verbetering van informatievoorziening en (digitale) toegankelijkheid, positieve beeldvorming en toegankelijke toetsing en examinering. Een van haar aandachtsgebieden is studeren met psychische klachten, waarvoor zij trainingen verzorgt. Elke is nieuw(s)gierig, betrokken, doelgericht, houdt van beweging en brengt graag mensen samen. Zij heeft binnen het (beroeps)onderwijs ruime ervaring op het gebied van beleid, innovatie & ontwikkeling, en specifieke ervaring op het snijvlak van onderzoek en communicatie.
Judith Jansen
Flexibel Onderwijs
Judith heeft als projectmanager door haar jarenlange ervaring bij ECIO kennis van zaken van het studeren met een functiebeperking en het organiseren hiervan. Van vloggende studenten tot het scannen van beleid: in haar werk streeft Judith naar toegankelijk, flexibel en inclusief hoger onderwijs.