“Laten we wat eerlijker zijn over onze moeilijkheden”

Door Ellen van Veen

meisje met groene pet, zwarte jas en lange haren in het bos

31 maart 2021

Je studententijd is dé tijd waarin je jezelf ontplooit. Ineens mag je je dagen voor een groot deel zelf indelen, ontmoet je veel verschillende mensen en heb je de keuze uit enorm veel organisaties en initiatieven om je bij aan te sluiten. Vooral de mogelijkheid om zelf te kunnen beslissen of je naar college gaat of niet klinkt nieuwe studenten als muziek in de oren. Toch ervaren veel studenten hun studententijd niet als een mooie periode door o.a. stress, prestatiedruk en eenzaamheid. Voor mij was dit de reden om in het collegejaar 2019-2020 een bestuursjaar te doen bij de Happy Student Society, een studenteninitiatief dat zich inzet voor studentenwelzijn op de Erasmus Universiteit.

Hoge prestatiedruk

Studenten krijgen tegenwoordig veel druk opgelegd. Vanaf de introductiedagen wordt je al verteld dat het nodig is om veel activiteiten naast je studie te doen omdat je anders niet opvalt tussen de honderden andere studenten. Daarnaast zorgen het bindend studieadvies en het leenstelsel ervoor dat studenten zich geen onvoldoende of foute studiekeuze meer kunnen veroorloven.

” Veel studenten kampen met zorgen die niet vaak worden gedeeld. Veelal uit schaamte omdat het bij de ander allemaal wel lijkt te lukken. “

Het beeld van een sociaal leven met bijzondere prestaties, gedeeld op sociale media, maakt het er voor de studenten niet makkelijker op. Het is voor studenten dan extra lastig om toe te geven wanneer iets juist niet perfect gaat.

Angst om te falen

Op papier ben ik de ideale student. Ik heb een dubbele bachelor afgerond met prima cijfers en door de jaren heen extra curriculaire activiteiten afgewisseld met leuke feestjes. Maar toch voelde het nooit alsof ik het goed genoeg deed. In het laatste half jaar van mijn bachelor Economie & Bedrijfseconomie begon ik aan de moeilijkste major van de opleiding. Althans, dat is wat ik te horen kreeg van mijn medestudenten. Informatie waardoor mijn angst om te falen enorm toenam. Ik had last van paniekaanvallen en sliep slecht. Uiteindelijk besloot ik om mijn scriptie een jaar uit te stellen om mezelf nog meer stress te besparen. Iets waar ik mij nog steeds een beetje voor kan schamen. Inmiddels heb ik mijn bachelordiploma behaald en ben ik bezig met het afronden van mijn master.

” Wat ik gelukkig met de jaren heb ingezien, is dat het streven naar perfectie ongezond is. We zouden dit kunnen verminderen als we eerlijk naar elkaar durven te zijn en naar elkaar zouden luisteren. “

Well-being mentors’ project

Op de universiteit zijn er wel studieadviseurs en universiteitspsychologen waar je terecht kunt als je persoonlijke problemen ervaart. Maar voor veel studenten is dit een te grote stap. Ze wachten te lang met hulp zoeken. En op het moment dat ze dit wel doen, kunnen ze door de lange wachtrij alsnog pas na enkele weken terecht. Om dit probleem te verminderen heeft de Happy Student Society in 2019 het ‘Well-being mentors’ project opgezet. Tijdens inloopspreekuren kunnen studenten delen waar ze mee rondlopen. Een aantal studenten, speciaal hiervoor getraind, bieden een luisterend oor. Bij ernstige problemen worden studenten uiteraard alsnog doorverwezen naar professionals. Maar op deze manier hebben ze tenminste al even hun hart kunnen luchten.

The Living Room

Daarnaast is de Happy Student Society betrokken bij de organisatie van ‘The Living Room’. Een plek waar studeren verboden is en studenten tijdens een studiepauze juist met elkaar kunnen praten, relaxen en spelletjes spelen. Inmiddels is The Living Room door de pandemie een online omgeving geworden waar evenementen, activiteiten en tips rondom welzijn worden gedeeld. Gelukkig krijgt studentenwelzijn dus steeds meer aandacht op onderwijsinstellingen.

Wat ik als boodschap mee wil geven

Je studententijd is dan wel de tijd waarin je veel mensen kunt ontmoeten, van alles kunt doen en zelfs soms een college kunt overslaan, maar hopelijk is het ook een tijd waarin je je gehoord voelt en leert wat je grenzen zijn. Dat laatste is een vaardigheid waar nog te weinig aandacht voor is in het onderwijs.

Meer informatie over studentenwelzijn

Ben je op zoek naar inspiratie voor het vormgeven van studentenwelzijn binnen je onderwijsinstelling? Raadpleeg dan de praktijkvoorbeelden met tips en tools. Bekijk ook de onderzoeken die inzicht geven in de knelpunten en belemmeringen rondom het mentale welzijn van studenten in coronatijd.

Deel ook jouw verhaal!

Ervaar jij ook belemmeringen tijdens je studie door jouw functiebeperking of extra ondersteuningsvraag?
Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal. Via onderstaande button vind je de vragenlijst als input voor jouw verhaal. Samen met jou maken wij daarvan een ervaringsverhaal met impact!