Het verschil tussen zomermaanden en schoolleven

06 januari 2020

Blogger/vlogger: Fenna – www.houhetluchtig.nl

Ik ben Fenna van Kerckhoven, 21 jaar en ik blog en vlog onder de naam Hou Het Luchtig, www.houhetluchtig.nl. Een website waar ik de positieve kant van een beperking laat zien.

Na een lange zomervakantie weer terug naar de schoolbanken. Wat is het verschil tussen zomermaanden en schoolleven voor een student met een chronische ziekte? Iedereen moet wennen. Je moet wennen aan een nieuw ritme en je moet wennen aan het feit dat je langer moet concentreren dan één Netflix-aflevering. Toch vond ik het afgelopen september heftiger dan verwacht. Maar waarom? Was ik naïef of reageerde mijn lichaam feller dan normaal?

Het verschil tussen zomermaanden en schoolleven

In de eerste weken van school ervaarde ik veel meer pijn dan normaal. In mijn rug, mijn nek en mijn hoofd. Door iets sufs eigenlijk, door op stoelen te zitten die niet zitten. Daarnaast hier de verschillende luchtklimaten in mijn schoolgebouw ook niet mee. De ene keer erg duf en de andere keer stond de airco aan. Dit kostte energie. Ik heb bijvoorbeeld bijna 2 uur op een stoel gezeten waarbij ik niet met mijn voeten op de grond kon, donderdagavond kon ik niet meer anders dan liggen op mijn bed. En dan kun je natuurlijk vragen voor een aangepaste stoel of een voetenbankje of nog meer mogelijkheden die ik kan bedenken om het op te lossen. Maar is het een oplossing? Ik had toen les op locatie, niet op school en indien het wel op school was, je ziet op een dag meerdere lokalen. Ga je dan een stoel meesleuren? Krijg je daar geen last van? Dus, ik denk niet dat er echt een eenvoudige oplossing is, behalve wennen aan de nieuwe situatie.

Het contrast

Ik denk dat het contrast zo groot is omdat ik drie hele goede zomermaanden heb gehad. Ik heb namelijk drie maanden vakantie gehad waarbij ik zelf kon beslissen wanneer ik ging werken en voor hoelang, voordeel van ondernemen. Ik kon gaan liggen of gaan wandelen wanneer ik dat wilde, wanneer mijn lichaam dat wilde. En daarvoor liep ik stage, wat ook anders is dan in een schoolgebouw zitten. Op momenten dat het me te veel wordt maar ik wel door moet, ga ik automatisch op ‘overlevingsmodus’, zo noem ik het. Klinkt misschien heftig, maar voor mij houdt het in dat ik thuis kon en positief blijf (voor anderen vaak, want ik weet al dat het niet goed gaat). Maar op het moment dat ik dan thuis ben, dan gaat er een knop om en strot ik in. Vaak ben ik dan zelfs voor eten te moe, kauwen is namelijk erg vermoeiend.

Alles went

Toch went het verschil tussen zomermaanden en schoolleven. Het ritme, langere concentratie, slechte stoelen, duffe lokalen. Het contrast vervaagt en de klappen kan ik makkelijker opvangen. Hoe? Door mij alleen op school te focussen en in de weekenden letterlijk op te laden voor de volgende week. Als je er langer over nadenkt kan men vragen ‘waarom heb je het ervoor over?’. Mijn antwoord ‘omdat ik het leuk vind om nieuwe dingen te leren en te ontdekken in het vakgebied wat mij interesseert’.

Wil je wat beter volgen hoe ik school ervaar en wat ik allemaal doe, volg @houhetluchtig dan op Instagram of lees meer artikelen op www.houhetluchtig.nl.