Studieochtend | Digitaal toegankelijk onderwijs voor iedereen

20 april 2021 09:00 - 12:30
De bijeenkomst wordt fysiek georganiseerd onder voorbehoud van de coronamaatregelen, anders online met aangepaste tijden.
De bijeenkomst wordt fysiek georganiseerd onder voorbehoud van de coronamaatregelen, anders online met aangepaste tijden.
Studenten denken, lezen, kijken en navigeren op veel verschillende manieren door apps, websites en digitale systemen. Hoe houd je rekening met studenten die vanwege hun beperking documenten niet digitaal kunnen lezen of delen van lesmateriaal missen omdat het niet digitaal toegankelijk is opgesteld? Wat als studenten verdwalen in de grote hoeveelheid content, geen geluid kunnen horen of video’s niet kunnen zien? Of wanneer zij een taalachterstand hebben, een slechte internetverbinding hebben, of geen geluid kunnen afspelen (bijv. in de trein of de bibliotheek)?
Digitale toegankelijkheid kan voor studenten het verschil maken om wel of niet te kunnen studeren. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen in jouw onderwijsinstelling ook digitaal mee kan doen? Niet alleen om te voldoen aan de strenger wordende wettelijke eisen, maar vooral zodat zoveel mogelijk studenten met succes kunnen studeren en geen enkele student onnodig uitvalt.
Inhoud en werkwijze
Tijdens deze studieochtend gaan we in op wat digitale toegankelijkheid inhoudt en wat het oplevert voor (alle) studenten, maar óók voor de onderwijsprofessionals en externe doelgroepen. Aan de hand van concrete voorbeelden laten we zien wat de voordelen zijn van digitaal toegankelijk werken. Digitaal toegankelijk worden is goed voor iedereen, maar daarnaast moet het ook nog eens volgens de wet. We gaan in op welke wettelijke kaders er rond digitale toegankelijkheid zijn. Om als instelling digitaal toegankelijk te worden zijn aanpassingen nodig in de gehele organisatie. Hoe ziet dat eruit? Welke stappen moeten er genomen worden om toegankelijk te worden, maar vooral ook te blijven? Tot slot gaan we praktisch aan de slag om te leren hoe jij zelf al stappen kan maken bij het opstellen van een toegankelijk Word- en PDF-document.
Resultaat
Aan het eind van de studieochtend weet de deelnemer:
- wat digitale toegankelijkheid inhoudt;
- wat de voordelen zijn van digitale toegankelijkheid;
- welke kaders (wet- en regelgeving) rondom digitale toegankelijkheid vastliggen;
- wat erbij komt kijken om als onderwijsinstelling digitaal toegankelijk te worden én te blijven;
- hoe je een bronbestand (Word en PPT) toegankelijker kan maken en hoe een toegankelijk PDF-document in elkaar zit.
Doelgroep
De studieochtend is gericht op docenten die lesmateriaal maken, onderwijsontwikkelaars, de afdeling inkoop (i.v.m. het aankopen van digitale systemen), beleidsontwikkelaars/-medewerkers die digitaal toegankelijk beleid willen organiseren en communicatiemedewerkers.
Tijd en locatie
De studieochtend staat gepland op 20 april 2021 van 9:00 tot 12:30 uur en vindt plaats in ons kantoor in ’s-Hertogenbosch: Stationsplein 14, 5211 AP (CINOP-pand).
Begeleider
De studieochtend wordt verzorgd door Elke van Doorn en/of Patricia Defesche, consultants bij ECIO.
Kosten
De kosten voor deze online studiedag bedragen € 325,-.
Neem voor meer informatie contact op met
Lissa Groenewoud
Studentenwelzijn
Lissa heeft als projectmedewerker veel ervaring met het plannen en organiseren van bijeenkomsten en evenementen. Ze heeft een groot inlevingsvermogen en kan snel schakelen. Lissa is collegiaal en klantvriendelijk en werkt graag oplossingsgericht om zo tot een succesvol resultaat te komen.
Elke van Doorn
Informatievoorziening
Elke helpt instellingen in het middelbaar en hoger onderwijs in hun ontwikkeling naar flexibel en inclusief onderwijs. Zodat studeren voor iedereen toegankelijk is en drempels voor studenten zoveel mogelijk weggenomen worden. Ze doet dit in diverse projecten, altijd samen met de instellingen zelf, veelal gericht op verbetering van informatievoorziening en (digitale) toegankelijkheid, positieve beeldvorming en toegankelijke toetsing en examinering. Een van haar aandachtsgebieden is studeren met psychische klachten, waarvoor zij trainingen verzorgt. Elke is nieuw(s)gierig, betrokken, doelgericht, houdt van beweging en brengt graag mensen samen. Zij heeft binnen het (beroeps)onderwijs ruime ervaring op het gebied van beleid, innovatie & ontwikkeling, en specifieke ervaring op het snijvlak van onderzoek en communicatie.
Patricia Defesche
Algemeen
Patricia Defesche werkt als communicatieadviseur vooral mee aan grote projecten die zich met een eigen huisstijl dienen te profileren. Het denken over doelgroepen en middelen om deze te bereiken behoort tot haar dagelijkse werkzaamheden. Met haar expertise wordt de inhoud van de projecten waar ze aan meewerkt beter voor het voetlicht gebracht.