Studieochtend | Digitaal toegankelijk onderwijs voor iedereen

Ondertiteling lesmateriaal

20 april 2021 09:00 - 12:30

De bijeenkomst wordt fysiek georganiseerd onder voorbehoud van de coronamaatregelen, anders online met aangepaste tijden.

De bijeenkomst wordt fysiek georganiseerd onder voorbehoud van de coronamaatregelen, anders online met aangepaste tijden.

Studenten denken, lezen, kijken en navigeren op veel verschillende manieren door apps, websites en digitale systemen. Hoe houd je rekening met studenten die vanwege hun beperking documenten niet digitaal kunnen lezen of delen van lesmateriaal missen omdat het niet digitaal toegankelijk is opgesteld? Wat als studenten verdwalen in de grote hoeveelheid content, geen geluid kunnen horen of video’s niet kunnen zien? Of wanneer zij een taalachterstand hebben, een slechte internetverbinding hebben, of geen geluid kunnen afspelen (bijv. in de trein of de bibliotheek)?

Digitale toegankelijkheid kan voor studenten het verschil maken om wel of niet te kunnen studeren. Maar hoe zorg je ervoor dat iedereen in jouw onderwijsinstelling ook digitaal mee kan doen? Niet alleen om te voldoen aan de strenger wordende wettelijke eisen, maar vooral zodat zoveel mogelijk studenten met succes kunnen studeren en geen enkele student onnodig uitvalt.

Inhoud en werkwijze

Tijdens deze studieochtend gaan we in op wat digitale toegankelijkheid inhoudt en wat het oplevert voor (alle) studenten, maar óók voor de onderwijsprofessionals en externe doelgroepen. Aan de hand van concrete voorbeelden laten we zien wat de voordelen zijn van digitaal toegankelijk werken. Digitaal toegankelijk worden is goed voor iedereen, maar daarnaast moet het ook nog eens volgens de wet. We gaan in op welke wettelijke kaders er rond digitale toegankelijkheid zijn. Om als instelling digitaal toegankelijk te worden zijn aanpassingen nodig in de gehele organisatie. Hoe ziet dat eruit? Welke stappen moeten er genomen worden om toegankelijk te worden, maar vooral ook te blijven? Tot slot gaan we praktisch aan de slag om te leren hoe jij zelf al stappen kan maken bij het opstellen van een toegankelijk Word- en PDF-document.

Resultaat

Aan het eind van de studieochtend weet de deelnemer:

  • wat digitale toegankelijkheid inhoudt;
  • wat de voordelen zijn van digitale toegankelijkheid;
  • welke kaders (wet- en regelgeving) rondom digitale toegankelijkheid vastliggen;
  • wat erbij komt kijken om als onderwijsinstelling digitaal toegankelijk te worden én te blijven;
  • hoe je een bronbestand (Word en PPT) toegankelijker kan maken en hoe een toegankelijk PDF-document in elkaar zit.

Doelgroep

De studieochtend is gericht op docenten die lesmateriaal maken, onderwijsontwikkelaars, de afdeling inkoop (i.v.m. het aankopen van digitale systemen), beleidsontwikkelaars/-medewerkers die digitaal toegankelijk beleid willen organiseren en communicatiemedewerkers.

Tijd en locatie

De studieochtend staat gepland op 20 april 2021 van 9:00 tot 12:30 uur en vindt plaats in ons kantoor in ’s-Hertogenbosch: Stationsplein 14, 5211 AP (CINOP-pand).

Begeleider

De studieochtend wordt verzorgd door Elke van Doorn en/of Patricia Defesche, consultants bij ECIO.

Kosten

De kosten voor deze online studiedag bedragen € 325,-.